Criza refugiaţilor: UE acordă trei luni Greciei pentru a-şi consolida gestionarea frontierelor

Uniunea Europeană (UE) a acordat vineri, 12 februarie, un termen de trei luni Greciei pentru a-şi corecta ‘gravele deficienţe’ în gestionarea afluxului de migranţi la frontiera sa maritimă cu Turcia, situaţie care în opinia Bruxellesului pune în pericol funcţionarea spaţiului Schengen, a anunţat o sursă europeană, citată de AFP şi Reuters.

Pe baza propunerii Comisiei Europene, decizia a fost adoptată de către Consiliul UE într-o reuniune a miniştrilor de finanţe din statele membre. Decizia a fost adoptată în pofida opoziţiei Atenei.

Dacă cele 50 de recomandări prezentate de executivul comunitar nu sunt aplicate suficient, Comisia Europeană poate propune, în termen de trei luni, reintroducerea controalelor la frontierele interne din spaţiul Schengen pentru o perioadă de până la doi ani, o măsură fără precedent.

Oficiali europeni susţin că decizia de vineri nu are ca scop izolarea sau stigmatizarea Greciei, ci mai degrabă garantarea faptului că măsura de control frontalier oriunde în UE, inclusiv la graniţa dintre Germania şi Austria, poate rămâne în vigoare fără a încălca legea de îndată ce derogările bazate pe alte secţiuni ale codului Schengen expiră. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata