Cum fură cehii la locul de muncă

Deşi expresia ‘cine nu fură îşi fură familia’, cu care erau scuzate micile furtişaguri la locul de muncă, nu mai este folosită de cehi, practicile de dinainte de schimbarea de regim sunt încă în uz.

Angajaţii fură tot timpul, chiar dacă multora nu le convine acest cuvânt, dat fiind că, la urma urmei nu este vorba decât de câteva coroane, comentează ziarul ceh aktualne.cz. De la firme dispar coli de hârtie, folosite pentru imprimantele de acasă, angajaţii copiază documentele personale la aparatele firmei iar ici şi colo se iveşte şi forma clasică de furt, atunci când cineva încearcă să şterpelească o sticlă de alcool din fabrică.

Despre acest tip de furtişaguri nu există o statistică oficială, însă experienţa firmelor intervievate de aktualne.cz arată clar existenţa fenomenului. Un singur lucru s-a schimbat şi anume acela că firmele îşi păzesc mai bine avutul iar furtul este mai dificil. Un exemplu tipic sunt firmele de construcţii.

Cu cât este firma mai mică cu atât controlează mai bine, pentru a nu pierde materiale şi aparatură. Cehii se folosesc cu mare plăcere de ocaziile care li se oferă. Companiile care produc ceva o duc mai uşor cu controlul, de exemplu fabrica de automobile TPCA de la Kolin, de unde ies pe bandă noi modele de Toyota, Peugeot sau Citroen.

La fiecare încheiere a schimbului au loc controale aleatorii ale angajaţilor, existând pe deasupra o evidenţă strictă a procesului de producţie, descria situaţia purtătorul de cuvânt al TPCA, Radek Knava. Încă şi mai atractivă este ocazia de a pune mâna gratis pe o sticlă sau doză de băutură, de exemplu la o fabrică de bere.

La cramele din Cejkovice se fac controale şi în cursul producţiei iar aceia care sunt prinşi că beau sunt concediaţi imediat. Pentru a descuraja tendinţele angajaţilor de a duce acasă vreo sticlă de vin, li se oferă acestora posibilitatea de a cumpăra vin la preţ mai mic, descria sistemul directorul Pavel Pastorek. La fabrica companiei Madeta din sudul Cehiei nu sunt probleme cu furtul, angajaţii de aici lucrând la fabrică de mulţi ani şi chiar generaţii.

Veriga slabă este însă logistica, adică transportul şi depozitarea, în acest domeniu compania bazându-se pe supraveghetori şi camere de luat vederi. Un capitol aparte îl reprezintă angajaţii de la birou. Doar puţini dintre aceştia consideră ceva rău să ia acasă mici obiecte de la birou sau să să scoată la imprimantă documente voluminoase.

Folosirea de carduri cu chip, care raportează în sistem cine şi cât a imprimat, este o metodă deja larg răspândită la firmele mari. Utilizarea în scop personal există şi în cazul automobilelor sau telefoanelor de serviciu. În ce priveşte automobilele de serviciu este însă ceva mai uşor de controlat, dat fiind explozia sistemelor GPS. În orice caz, anumite limite nu trebuie depăşite iar prevenirea este pe primul loc.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata