Cum să fii în formă după 50 de ani

Cum fac cei de vârsta a treia sa-si pastreze sanatatea? A fost tema anchetei desfasurate pe Internet printre cei aproape o mie de cititori ai Plus Magazine, in cadrul salonului Zenith, care are loc pâna pe 21 noiembrie, la Bruxelles Expo, informeaza cotidianul La Libre Belgique.

Raspunsul a vizat cinci puncte esentiale ale unei bune conditii fizice si psihice dupa 50 de ani: sa manânci sanatos, sa faci miscare, sa profiti de viata, sa ai o retea de relatii si sa te ingrijesti de aspectul tau. Dar este oare suficient? Mâncarea sanatoasa constituie esentialul aproape pentru toti (99%). Bombardati cu mesaje in acest sens, oamenii au sfârsit prin a se convinge. Daca manânca sau nu echilibrat, este o alta poveste…

Miscare. Majoritatea vârstnicilor (94%) considera ca este importanta, fie ca practica o activitate fizica, se misca in timp ce fac diferite treburi prin casa, plimba câinele, lucreaza in gradina, mesteresc diferite lucruri. Sportul lor favorit ar fi mersul pe jos (71%), urmat de mersul pe bicicleta (66%). În plus, miscarea te face sa dormi mai bine, considera 96% dintre vârstnici, fiind una din conditiile sine qua non pentru a fi in forma.

Sa profiti de viata. Trebuie mai ales sa faci lucruri care iti fac placere, adica sa calatoresti (26%), sa ai un hobby (gradinarit – 77% sau mesterit – 21%), sa citesti (92%), sa te cultivi (expozitii – 82%, muzee – 80%, diverse cursuri – 46%). Este foarte important si sa-ti folosesti creierul prin jocuri de memorie (79%), cuvinte incrucisate si sudoku (83%).

Sa ai o retea de relatii. Conversatiile, in familie sau intre prieteni, permit sa te pastrezi in forma. O viata amoroasa stabila a fost mentionata de 18% dintre persoanele intervievate ca factor al unei stari bune. Sa ai grija de aspectul fizic. Sa te simti “frumos”, fara sa vizezi perfectiunea, este important pentru 49% dintre femeile si 30% dintre barbatii de peste 50 de ani.

Sa fii bronzat? Nu, bronzatul tine de trecut pentru 87% dintre ei. În privinta greutatii, obiectivul nu este masura 36, dar vârstnicii sunt constienti ca un exces de greutate nu-i ajuta sa fie in forma. Pentru 37% dintre persoanele chestionate, este important sa ai un aspect ingrijit, chiar daca numarul anilor se aduna, incheie cotidianul La Libre Belgique.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata