Cum se poate preveni glaucomul

 
La 12 martie se sarbatoreste in lumea intreaga Ziua Mondiala de lupta impotriva glaucomului, o maladie care este a doua cauza de cecitate in tarile industrializate, raspândita mai ales la persoane cu vârsta peste 60 de ani, categoria cea mai expusa riscului.
 
Revista italiana Famiglia Cristiana a recurs la parerea profesorului Sebastiano Accetta, directorul Sectiei oftalmologice a Institutului clinic Sant'Ambrogio si consilierul Fundatiei Vision+ Onlus din Milano privind diagnosticul, tratamentul si prevenirea acestei maladii care duce treptat la pierderea vederii, din cauza prejudicierii ireparabile a nervului optic, care transmite imaginile la creier.
 
Din cauza absentei unor simptome evidente glaucomul este numit si „hotul tacut al vederii”. Potrivit expertului, diagnosticul de glaucom priveste intreaga viata si de regula, odata pus, implica un tratament care dureaza pe tot parcursul vietii.
 
Parametrii ce trebuie controlati sunt in numar de 3: tensiunea intraoculara (in interiorul globului ocular pentru a identifica din timp o eventuala crestere), aspectul nervului optic (cu ajutorul oftalmoscopului nervul optic poate fi observat direct de catre specialist,  in  cazul  glaucomului  evidentiindu-se  si  o  deteriorare  initiala)  si  perimetria  optica computerizata, o metoda moderna de investigare prin care se masoara sensibilitatea retinica in diferite zone ale retinei, ce permite identificarea precoce a deteriorarilor si evaluarea eficientei terapiei.
 
Odata stabilit diagnosticul, terapia include solutii medicale (folosirea zilnica de coliruri care scad tensiunea oculara), parachirurgicale (tratamente cu laserul pentru reducerea tensiunii endoculare) si in ultima instanta solutii chirurgicale. Scopul terapiei este acela de a reduce tensiunea oculara, cu usurarea ce decurge de aici pentru fibrele nervului optic.
 
Numai un anumit tip de glaucom poate provoca durere, cel acut, numit si „cu unghi inchis”, care implica o crestere brusca a tensiunii oculare, ce atinge valori ridicate, astfel incât se simte o puternica  durere ce  se extinde  la  tâmpla  si adesea este asociata cu simptome  generale  precum vomatul, inrosirea oculara grava si vederea anormala.
Este vorba de o forma care apare mai ales la subiecti cu puternica hipermetropie (un viciu in care imaginile se formeaza intr-un punct dincolo de retina, aparând defocalizate) si care sunt predispusi anatomic la glaucom.
 
Natura asimptomatica a majoritatii tipurilor de glaucom si caracterul ireversibil al deficitului vizual ce rezulta impun identificarea unor strategii eficiente de screening. Identificarea factorilor de risc, alaturi de o atenta evaluare morfofunctionala a nervului optic, constituie primul pas al unui diagnostic care adesea necesita controale in serie, inainte de a se ajunge la un diagnostic cert.
 
Un prim raspuns la cum sa-ti pastrezi vederea este, in opinia expertului, sa cobori din masina si sa mergi pe jos. Miscarea reduce tensiunea oculara protejând celulele retiniene si ameliorând irigarea sanguina a nervului optiic. Este suficient sa mergi pe jos 20 de minute , cel putin de patru ori pe saptamâna.
 
Recent, s-a lansat ipoteza sustinuta de numeroase date de laborator si experimentale, ca actiunea razelor ultraviolete este „declansatorul” unor procese degenerative ale nervului optic. Este important sa-ti protejezi ochii cu lentile impotriva radiatiilor luminoase cele mai periculoase, precum razele UV si lumina albastra.
Cea mai buna prevenire este sa ai si o alimentatie sanatoasa, alcatuita din substante cu cantitati ridicate de antioxidanti, mai ales vitaminele C, E, A , uleiuri vegetale (cel de germene de grâu), zinc, crom si luteina.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata