Cum vrea o țară vecină să rezolve problema ”hemoragiei” de muncitori

Ministrul Muncii din Serbia, Zoran Djordjevic, a decis să angajeze o echipa de economiști și statisticieni pentru a raspunde la una din cele mai mari probleme economice și demografice din Europa.

Specialiștii vor fi provocați să oprească o hemoragie de muncitori care a făcut că Serbia să piardă peste 5% din populație în ultimul deceniu.

Problema Serbiei este una similară pentru toate ţările din Balcani, unde salariile sunt relativ reduse, şomajul este ridicat şi există locuri de muncă mai bine plătite la scurtă distanţă în Uniunea Europeană.

Planul autorităţilor de la Belgrad este să profite de creşterea economică stabilă a Serbiei, finanţele publice solide, investiţiile străine şi planul preşedintelui Aleksandar Vucic de a integra Serbia în Uniunea Europeană în următorul deceniu.

„Toate acestea reprezintă o muniţie pe care o putem folosi. Până la momentul aderării la UE vrem că Serbia să fie o ţară din zona de mijloc, iar migraţie economică să se întâmple în altă ţară”, a spus Zoran Djordjevic.

Planul lui Djordjevic este să păstreze în ţară muncitorii şi să atragă noi companii, o strategie care a ajutat Ungaria, Slovacia, Cehia şi Polonia să ajungă la un standard de viaţă mai bun. În acelaşi timp, Djordjevic susţine că Serbia ar trebui să se orienteze spre locuri de muncă cu valoare adăugată şi să evite un model bazat pe mâna de lucru ieftină.

„Ideea noastră este că Serbia să fie diferită. Există un număr crescut de locuri de muncă care necesită pregătire înaltă şi care pot fi efectuate de la distanţă, există mijloace moderne de transport şi comunicare iar Serbia este o ţară care nu duce lipsă de nimic”, a spus Djordjevic.

Însă Serbia nu este singură. Ţările vecine Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord şi Muntenegru vor şi ele să adere la Uniunea Europeană. De asemenea, ţările vecine Croaţia şi Bulgaria sunt deja state membre, ceea ce a intensificat exodul cetăţenilor lor. Ritmul de scădere a populaţiei Bulgariei este unul din cele mai puternice din lume.

Economistul şef al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sergei Guriev, a prezentat o imagine dificilă pentru regiunea Balcanilor. Acest lucru este agravat de faptul că standardul de viaţă este la aproximativ o treime faţă de nivelul din UE, comparativ cu aproape jumătate pentru Bulgaria şi două treimi pentru Croaţia.

„Serbia este încă o ţară săracă. Atunci când Serbia va ajunge la nivelul pe care îl au în prezent Georgia, Turcia sau Ungaria, noi evoluţii vor duce la scăderea emigraţiei”, a spus Sergei Guriev.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata