Cupa Mondială de Fotbal interzisă în Somalia

„Atragem atenţia tinerilor din Somalia: nu trebuie să urmărească Cupa Mondială. Este o pierdere de bani şi de timp care nu avantajează nimănui şi nici nu veţi primi vreo recompensă dacă vedeţi bărbaţi în toată firea ţopăind dintr-un loc într-altul’, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării radicale Hizbullah Islam, notează ziarul El Pais.

În Somalia a urmări Campionatul Mondial de Fotbal poate costa viaţa, câteva biciuri în public, sau închisoarea. Miliţieni ai grupării Hizbollah-Islam, islamişti radicali, patrulează cu maşini de teren şi înarmaţi în zonele lor de influenţă pentru a veghea ca nimeni să nu se uite la partidele jucate la Campionatul Mondual din Africa de Sud.
Suporterii se reunesc totuşi în secret şi trebuie să-şi ia măsuri de precauţie mai proprii delincvenţilor decât iubitorilor de fotbal.

Unii dintre ei a explicat situaţia postului BBC, după partida Algeria-Slovenia: „Ne uităm la televizor fără sonor, cu un ochi, în timp ce cu celălalt supraveghem atent uşa’.
Problema este serioasă. Sâmbătă, miliţienii grupării au omorât două persoane în timpul unui asalt asupra unei case unde au avut informaţii că se urmăreau partidele de fotbal.

La nord-est de Mogadiscio, Hizbullah-Islam a reţinut 10 tineri care urmăreau partida Argentina-Nigeria. Purtătorul de cuvânt al grupului, şeicul Mohamed Abdi Aros, a declarat că interdicţia de a se uita la fotbal, decretată de imami, afectează întreaga ţară, inclusiv teritoriile necontrolate de ei.
Somalia este divizată de facto în patru zone:

Somalilandia, la nord o fostă colonie britanică care funcţionează în mod independent şi care urmăreşte partidele cu aceeaşi patimă ca restul Africii. Puntlandia, de unde provin piraţii şi unde Hizbullah-Islam domină câteva zone; centrul şi cartierele capitalei Mogadiscio care sunt controlate de guvernul de tranziţie (islamişti moderaţi) în dispută cu islamiştii radicali din sud, unde comandă Al Shabab, pe care CIA îl corelează cu Al Qaida, şi care a rupt acum câteva luni cu Hizbullah-Islam.

Îi avertizăm pe tinerii din Somalia: să nu se uite la fotbaľ, a avertizat Al Shabab care a dictat o interdicţie şi pentru partea de sud a ţării. Cinematografele controlate de guvern au devenit centre de întâlnire pentru cei care vor să urmărească Cupa. Tinerii care vin aici ţipă şi se bucură la un gol ca orice suporter din restul lumii. Un post de televiziune somalez a fost nevoit să-şi mute echipamentul la aeroport, protejat de forţele de pace africane, pentru a evita ca radicalii să-l distrugă.

În Somalia se pot urmări partidele doar la posturile prin satelit în locurile publice. Fotbalul a fost interzis în iunie 2006, în timpul Cupei Mondiale din Germania, când Uniunea Curţilor Islamice, din care provin toate aceste grupuri, a controlat puterea în capitală timp de şase luni înainte de a fi expulzaţi de invazia Etiopiei. Au avut loc tulburări şi morţi în rândul populaţiei, dar Uniunea a rămas fermă sub motivul că fotbalul este contrar islamului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata