Cuplurile din capitala Chinei vor avea dreptul la un al doilea copil

29

Dacă unul dintre membrii cuplurilor din capitala Chinei nu are fraţi sau surori, atunci aceste cupluri au dreptul începând de vineri să aibă un al doilea copil, au anunţat vineri autorităţile de la Beijing, unul dintre primele oraşe ale Chinei unde se aplică relaxarea controversatei politici a copilului unic, relatează agenţia EFE.

Măsura a fost aprobată pe 28 decembrie de Legislativul chinez, care a dispus aplicarea ei treptată, înaintea capitalei iniţiativa intrând în vigoare în oraşul Tianjin şi în provinciile Zhejiang, Jiangsu şi Anhui. Cea mai mare metropolă a ţării, oraşul Shanghai, a anunţat că noua lege va intra în vigoare înainte de jumătatea anului, odată cu alte şase provincii şi regiuni din cele 30 care compun China.

În prezent, China numără 1,3 miliarde de locuitori şi populaţia ei creşte în fiecare an cu şapte milioane, după abandonarea politicii copilului unic estimându-se că această creştere va ajunge la nouă milioane. Înaintea revizuirii acestor norme, un cuplu din mediul urban avea dreptul la al doilea copil numai dacă ambii părinţi erau copii unici. Însă în zonele rurale, unde trăieşte jumătate din populaţie, nu s-au anunţat reforme semnificative ale politicii demografice, aici cuplurile având dreptul la al doilea copil dacă primul este o fată.

Controversata politică a copilului unic a fost lansată în anii ’70 pentru a se evita suprapopularea ţării, dar în ultimii ani experţii şi politicienii chinezi au susţinut ideea relaxării ei ca soluţie pentru combaterea unor probleme precum îmbătrânirea populaţiei sau insuficienţa forţei de muncă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online