Curtea Constituţională a Turciei a anulat o măsură ce întărea controlul politic asupra justiţiei

Curtea Constituţională a Turciei a anulat vineri, 11 aprilie, o parte a unei recente reforme judiciare controversate a guvernului islamo-conservator ce întărea controlul politic asupra justiţiei, a scris presa turcă, potrivit AFP.

Cea mai înaltă instanţă judiciară a ţării a decis ca fiind contrare Constituţiei dispoziţiile acestei legi, votată în februarie în plin scandal de corupţie vizând puterea, care acordau ministrului justiţiei noi prerogative.

Acest text permitea ministrului să-şi impună ordinea de zi Înaltului Consiliu de Judecători şi Procurori, să deschidă anchete asupra membrilor acestuia şi să aibă ultimul cuvânt în ceea ce priveşte numirea înalţilor magistraţi.

Proiectul a fost aprig dezbătut în Parlament, mergând până la a provoca lupte între deputaţi rivali în plin hemiciclu, scrie AFP.

Reforma a provocat furia opoziţiei şi avertismente din partea Uniunii Europene şi Statelor Unite, neliniştite de provocarea la adresa independenţei justiţiei în Turcia.

Guvernul islamo-conservator turc, la putere din 2002, a depus acest proiect de lege după ce la jumătatea lunii decembrie a ieşit la suprafaţă un scandal de corupţie fără precedent vizând zeci de apropiaţi ai regimului şi ai premierului Recep Ayyip Erdogan.

În afară de această reformă, premierul a mai ordonat un val de epurări fără precedent în poliţie şi justiţie, acuzate de a fi manipulate de foşti aliaţi ai predicatorului Fethullah Gülen în cadrul unui complot menit să-l distrugă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata