Cutremurele şi sfârşitul lumii: acesta nu vor veni în 2012

Doua cutremure cu o magnitudine inspaimântatoare – peste 7 pe scara Richter, echivalentul a câteva sute de bombe comparabile cu cea de la Hiroshima care explodeaza in subsol simultan – in succesiune rapida, sunt suficiente pentru a readuce omenirea la stadiul de conditie umana de pe o planeta care pune in joc energii si durate nemasurat mai mari decât cele omenesti.

În acelasi timp, il va face pe om sa tremure de teama unui sfârsit al lumii ce pare de acum apropiat. Daca insa cunoastem bine Pamântul vom sti ca lucrurile nu stau asa ci, dimpotriva, este posibil ca tocmai crizele tectonice sa le fi permis stramosilor nostri sa evolueze, cu câteva milioane de ani in urma, in Africa de Est, comenteaza ziarul italian La Stampa.

Datorita cutremurelor lumea padurii a fost despartita de cea a savanei si in acel mediu nou hominidele si-au dezvoltat pozitia verticala, strategii de supravietuire, altfel spus creierul. Pe scurt, oamenii sunt copiii cutremurelor si ai geologiei pe o planeta nelinistita, in pofida faptului ca in ultimii o mie de ani seismele au ucis 8 milioane de persoane si totul da de inteles ca lucrurile ar putea sa mearga mai rau in viitorul apropiat, pe o Terra mai populata tocmai in regiunile expuse riscului.

În 3.000 de ani de istorie, China a avut 13 milioane de victime si in fiecare an mor, in medie, intre 10.000-15.000 de persoane din cauza cutremurelor, daca se au in vedere si tsunami, foametea si epidemiile legate de cutremure.
Cutremurul este catastrofa prin excelenta, iar din punct de vedere etimologic reprezinta ravasirea completa a existentei, pornind de la casele distruse sau valurile gigantice care in anumite regiuni ale lumii par sa nu lipseasca niciodata.

Ce poate fi mai rau decât sa iti fuga pamântul de sub picioare, decât sa se clatine punctele de reper sau decât succesiunea undelor ca si cum ar fi ghidate de o mâna invizibila ce a conceput un mecanism pervers?
Potrivit La Stampa, catastrofele naturale nu exista, ci numai consecintele nefericite ale unor comportamente irationale ale oamenilor, care locuiesc acolo unde nu ar trebui si construiesc prea mult si prost.

Cutremurul este un fenomen absolut “normal” si foarte frecvent pe Terra, cel putin la fel de mult ca furtunile: in fiecare an se inregistreaza milioane de seisme si numai circa 10 depasesc, in medie, magnitudinea 7 pe scara Richter, ce poate fi considerata la modul ideal drept limita a cutremurelor celor mai violente.

Nu exista un plafon superior al asa-numite scari Richter. Maximul atins vreodata este putin peste 9, asa cum s-a intâmplat in Sumatra (2004) sau Cile (1960), dar teoretic sunt posibile si cutremure si mai energetice.

Prin urmare, nu se prefigureaza niciun sfârsit al lumii apropiat, ci numai juxtapunerea intâmplatoare a unor seisme foarte puternice intr-un sector redus al lumii: seismul din insulele Samoa se afla la mii de kilometri distanta de cel din Sumatra iar la mijloc se afla un intreg continent, plus o bucata de ocean.

În plus, este vorba de doua structuri geologice diferite, doua ciocniri diferite de placi tectonice indepartate. Cu toate acestea, cele doua evenimente sunt interpretate drept acelasi semn al unei crize geologice care nu exista.

Planeta isi face pur si simplu meseria si numai intâmplator doua seisme foarte puternice se succed apropiate in timp si mai putin in spatiu.

Cutremurul evoca insa atavica slabiciune umana, incapacitatea de a se confrunta cu natura atunci când omul o considera cu adevarat infuriata. În realitate, natura isi urmeaza cursul, fara a-i pasa de om sau de alte fiinte, si nu va exista niciun sfârsit al lumii din cauza unor conjunctii astrale de planete in 2012 sau din cauza unei succesiuni de cutremure violente.

Seismul calabrez infricosator de la sfârsitul secolului al XVIII-lea, diferitele “big one” din California sau Japonia, tsunami din sud-estul asiatic precum si seismele din intregul “inel de foc” al Pacificului sunt numai semnele unei planete active si dinamice pe care oamenii ar trebui sa le priveasca pur si simplu cu respect, conchide La Stampa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata