Date personale a 50 de milioane de cetăţeni turci, scurse în mediul online

Hackerii susţin că au avut acces la datele personale ale unui număr de circa 50 de milioane de cetăţeni turci şi că le-au postat în mediul online, în cadrul unei ample breşe în sistemul de securitate online, care ar putea pune într-o situaţie delicată guvernul de la Ankara, relatează cotidianele Haaretz, The Telegraph şi The Guardian.

Dacă informaţiile se vor confirma, aceasta ar fi una dintre cele mai mari scurgeri de date personale — susţin experţii—, care ar expune efectiv două treimi din populaţia Turciei riscului de fraudă şi furt de identitate.

Agenţia de presă americană Associated Press, preluată de The Telegraph, a relatat că verificările pe care le-a efectuat au confirmat parţial informaţia.

Datele personale respective, printre care numărul de identitate naţional, data naşterii, adresa şi numele părinţilor, au fost postate online pe un fişier descărcabil cu o capacitate de 6.6 GB.

Printre respectivele date figurează cele ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care se pare că a fost una dintre ţintele acestei scurgeri de informaţii. Sub titlul ‘Lecţii pentru Turcia’, hackerii au scris: ‘Faceţi ceva cu Erdogan. El vă face praf ţara”.

De asemenea, sunt dezvăluite datele personale ale premierului turc Ahmet Davutoglu şi ale lui Abdullah Gul, predecesorul lui Erdogan în postul de preşedinte al Turciei.

Un mesaj special este adresat lui Donald Trump, candidat republican în cursa pentru preşedinţia SUA, în termeni care sugerează că hackerii sunt cetăţeni ai SUA. ‘Nu trebuie să îl alegem pe Trump, tipul ăla pare că ştie chiar mai puţine decât Erdogan despre cum se conduce o ţară”, se arată în partea finală a postării, sub titlul ‘Lecţii pentru SUA’.

Site-ul pare să fi fost găzduit de un grup islandez specializat în divulgarea de informaţii scurse, folosind servere din România, potrivit Associated Press, citată de The Telegraph.

Contactat de publicaţia israeliană Haaretz, Ministerul de Externe turc nu a prezentat până acum o reacţie oficială. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata