De ce furtuna Xynthia are acest nume

Înainte, o furtună era botezată cu numele sfântului din ziua în care s-a produs, al locului în care a făcut ravagii sau după bunul plac al meteorologilor. De prin anii ’50, furtunile şi ciclonii primesc nume în conformitate cu câteva liste, care conţin prenume, nume de păsări, de flori şi de arbori.

Aceste liste, al căror conţinut variază în funcţie de regiunile respective, sunt validate de Organizaţia Meteorologică Mondială a Naţiunilor Unite, scrie ziarul francez Liberation.
Centrul Naţional pentru Uragane din Miami foloseşte şase liste de prenume. Când listele se epuizează, se reiau de la început numele, cu excepţia furtunilor extrem de periculoase. În acest caz, numele lor este şters de pe listă, ca să nu ne mai întâlnim cu Katrina bis sau Mitch junior.

Pentru Atlanticul de Nord – deci pentru furtunile şi anticiclonii importanţi care afectează Europa – Institutul de Meteorologie de la Berlin este cel care se ocupă de denumirea lor din 1954. Aşa se explică preferinţa pentru numele germanice: Klaus (ianuarie 2009), Lothar (decembrie 1999)…
Listele sunt în ordine alfabetică, prin alternarea prenumelor masculine şi feminine: înainte de Xynthia au fost inofensivele Günter, Isidor sau Wera. După ea urmează Yve et Zana.

În 2004, studenţii de la institut au avut ideea de a propune publicului să adopte şi să boteze o furtună, acţiune care ar ajuta şi la finanţarea programelor de cercetare şi observare meteorologică. Botezul unei furtuni din Atlanticul de Nord are un preţ: 199 euro pentru o depresiune atmosferică, 299 euro pentru un anticiclon.
Aşa se explică alegerea numelui Xynthia, care se datorează unui anume Wolfgang Schütte.

Fericitul (sau nefericitul) naş a câştigat dreptul de a-şi boteza furtuna fără a plăti nimic printr-o loterie organizată de un site Internet consacrat climei. Prenumele trebuie să îndeplinească unele criterii: să fie înscris în registrul de prenume ‘acceptabile’, să nu aibă cratimă sau caractere speciale.
Dacă o literă nu este atribuită, este pusă la licitaţie pe e-bay. Deci, se mai pot da nume unor furtuni, care să înceapă cu Q, W, X et Z, fiind evident că, aşa cum se specifică pe site-ul institutului, ‘nu veţi influenţa cu nimic clima’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata