De ce se tem capitalele UE că Bruxelles-ul a dat speranțe prea mari Ucrainei

697

Statele membre ale UE sunt îngrijorate că Bruxelles-ul a alimentat așteptări imposibil de ridicat în Ucraina cu privire la perspectivele de integrare europeană a țării, înainte de o vizită a liderilor blocului la Kiev în această săptămână.

Și colegii mei de la Bruxelles au atât o știre despre noua idee a UE de a îmbunătăți competitivitatea industriei farmaceutice prin eliminarea uneia dintre cele mai mari măsuri de protecție, cât și știri despre piețele energetice europene care pierd miliarde de euro.

Țara promisă

Decizia din iunie de a acorda Ucrainei statutul de țară candidată la aderarea la UE a fost salutată ca un moment de cotitură în istoria Kievului. Dar statele membre sunt acum îngrijorate de faptul că Bruxelles nu a reușit să clarifice Ucrainei cât de lung și de dificil va fi de fapt drumul spre aderare.

Aceasta este muzica atmosferei în multe capitale, în timp ce președinții UE Ursula von der Leyen și Charles Michel se îndreaptă spre Kiev în această săptămână, mulți diplomați cerându-le să răcească speranțele pe care ei înșiși sunt acuzați că le-au alimentat.

“Bineînțeles că le-am dat speranțe”, a declarat un oficial UE implicat în vizitele din această săptămână în Ucraina. “Acum este vorba de gestionarea relației”.

Oficialii ucraineni au speculat în mod deschis cu privire la posibilitatea de a fi membru al UE în termen de doi ani sau au vorbit despre un proces mitic de “accelerare” care le-ar permite să ocolească anii de reforme dificile necesare pentru a-și pregăti economia, guvernanța și sistemele judiciare.

Nu este așa, spun diplomații statelor membre. Citiți articolul nostru complet aici.

Chart du jour: Cufărul de război

Invazia Rusiei în Ucraina a readus complexul militar-industrial american pe picior de război. Acest lucru strălucită extravaganță interactivă, grafică și video explorează o industrie care lucrează la maximum pentru a menține Kievul înarmat.

Afacerile cu droguri

Bruxelles-ul a venit cu o idee contra-intuitivă pentru a inversa declinul competitiv al industriei farmaceutice europene: reducerea protecției brevetelor, explică Andy Bounds.

Directorii din industrie avertizează că proiectul de plan ar putea reduce cantitatea de medicamente inventate și vândute în UE.

Context: Ponderea Europei în cheltuielile mondiale pentru cercetare și dezvoltare în domeniul farmaceutic a scăzut de la 41% la 31% între 2001 și 2021, iar SUA și China au fiecare mai mult decât dublul numărului de studii clinice pentru medicamente avansate.

Efpia, asociația industriei, spune că Comisia dorește să reducă protecția brevetelor cu doi ani dacă un nou medicament nu este disponibil în toate cele 27 de state membre în termen de doi ani de la aprobarea sa de către autoritățile de reglementare.

Bruxelles-ul este îngrijorat de faptul că, în timp ce companiile acordă prioritate Germaniei, a cărei populație numeroasă poate plăti prețuri ridicate, țările mai mici și mai sărace pierd tratamente, în special pentru afecțiuni rare. Planul, programat pentru luna martie, ar putea totuși să se schimbe.

Nathalie Moll, directorul general al Efpia, a declarat pentru Europe Express că “intențiile sunt corecte”, dar că această măsură s-ar întoarce împotriva sa.

“Este complet imprevizibil. Nu știi dacă cele 27 de țări vor fi de acord să te lase pe piața lor”, a spus ea. “Atunci îți vei pierde proprietatea intelectuală, ceea ce înseamnă că investitorul tău nu-și va primi banii înapoi”.

Protecția standard a proprietății intelectuale în UE este de 20 de ani de la depunerea cererii. Încercările și discuțiile privind prețurile durează în medie 13 ani. Prin urmare, companiile au la dispoziție șapte ani pentru a face bani înainte ca producătorii de medicamente generice, adesea din străinătate, să poată produce medicamentul.

Comisia a confirmat că ia în considerare modificări. “Scopul este de a recompensa un comportament pozitiv, adică investițiile în inovare care au ca rezultat dezvoltarea unui medicament pentru nevoi nesatisfăcute sau furnizarea de medicamente pacienților din toate statele membre”, a declarat aceasta.

Scurgere de energie

Consumatorii europeni au beneficiat de 34 de miliarde de euro datorită integrării pieței de energie electrică a blocului, dar ar fi putut economisi miliarde de euro în plus dacă organismul de supraveghere a energiei din cadrul blocului ar fi reglementat în mod corespunzător furnizorii de energie electrică, scrie Alice Hancock.

Acesta este punctul de vedere al Curții de Conturi Europene, care a emis ieri o evaluare usturătoare a eforturilor Comisiei Europene și ale autorității de reglementare în domeniul energiei din UE, Acer, de a îmbunătăți piața de energie electrică a blocului.

Raportul vine într-un moment delicat, cu câteva săptămâni înainte ca Comisia să prezinte un pachet de reforme ale pieței de energie electrică, care a fost prezentat de mult timp.

Miezul plângerii este că integrarea piețelor de energie electrică din Europa pentru a asigura satisfacerea fără probleme a cererii a fost prea lentă (trebuia să fie finalizată în 2014) și că Acer nu a monitorizat suficient de bine operatorii de rețea pentru a se asigura că aceștia lucrează în interesul blocului.

“Am demonstrat că, în multe privințe, Acer nu și-a îndeplinit pe deplin mandatul”, a declarat Mihails Kozlovs, care a condus raportul.

Acer a declarat că ar fi “salutat o imagine de ansamblu mai echilibrată a eforturilor uriașe și a realizărilor făcute în integrarea piețelor naționale de energie electrică”. Comisia a răspuns că integrarea completă a pieței energiei a fost un “proces în curs de desfășurare”.

Cu toate acestea, munca nu face decât să se îngrămădească asupra celor 112 angajați ai autorității de reglementare în domeniul energiei. Acesta este acum responsabil pentru stabilirea unui nou punct de referință pentru prețurile la gaze și va publica în această seară primul său preț de referință pentru controversatul plafon de preț al gazelor din bloc.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online