Decriptarea limbajului corporal

Noua tendinţă în recrutările de personal, dar şi în desfăşurarea unor anchete, este decriptarea limbajului corporal. În 1994, specialistul în acest domeniu, belgianul Joseph Messinger, a publicat volumul ‘Gesturile predictive’, care a avut un succes enorm şi a fost reeditat de 5 ori.

De asemenea, viitorii directori de resurse umane pot urma diverse cursuri de specializare în şcolile de comunicare sau de comerţ ca să înveţe să citească limbajul non verbal, scrie săptămânalul L’Express. Şi televiziunea s-a aplecat asupra acestui subiect.

De exemplu, serialul american de televiziune ‘Minte-mă’ (Lie to me), care a avut mare succes în SUA, va fi în curând difuzat de canalul M6. Personajul principal este doctorul Lightman, un psiholog criminalist de nouă generaţie, care are capacitatea de a decripta expresiile corporale ale suspecţilor şi de a-i depista astfel pe cei care mint. Dar nu se întâmplă aşa numai în filme: în Canada sau în Spania, poliţia recurge din ce în ce mai mult la acest tip de specialişti.

Există şi o disciplină care studiază limbajul trupului, sinergologia. Creatorul ei este Philippe Turchet, un formator şi conferenţiar din Montréal. Acesta a studiat neurobiologia şi tehnicile imagistice IRM în scopul verificării teoriilor sale. ‘IRM-ul este un instrument esenţial pentru înţelegerea legăturii dintre emoţiile observabile la nivelul creierului şi limbajul corpului’, precizează acesta.

Împreună cu o echipă de cercetători, a studiat cu mare atenţie gesturile din viaţa cotidiană, de la scobitul în nas, scărpinatul urechii până la felul în care o persoană îşi ţine braţele sau clipeşte din ochi. ‘Sinergologia nu este deloc o tehnică de manipulare’, precizează acesta.

În timp ce în Canada, medici şi biologi sunt serios interesaţi de acest subiect, profesorul de Ştiinţele Comunicării la Universitatea Bourgogne din Dijon, Pascal Lardellier, autorul volumului ‘Încetaţi să decodaţi! Pentru a termina cu aceşti guru ai comunicării’ (2008), afirmă că toate teoriile legate de limbajul trupului sunt baliverne. ‘Expresia corpului poartă amprenta unui context şi mediu social’, conchide profesorul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata