Deșeurile de plastic din Marea Britanie sunt aruncate și arse în Turcia, spune Greenpeace

Deșeurile din plastic din Marea Britanie sunt exportate în Turcia și apoi aruncate și arse ilegal, potrivit unui raport.

Greenpeace a declarat că aproximativ 40% – sau 210.000 de tone – din exporturile de deșeuri din plastic din Marea Britanie au fost trimise anul trecut în Turcia.

Dar, mai degrabă decât să fie reciclate, anchetatorii au văzut o parte dintre acestea aruncate pe drumuri, pe câmpuri și pe căi navigabile.

Regatul Unit este un „lider global în combaterea poluării cu plastic”, a spus guvernul – după ce Greenpeace a cerut ca „să preia controlul” asupra problemei.

Raportul Greenpeace a avertizat că Turcia devine „cel mai mare depozit de deșeuri din plastic” din Europa.

Organizația de caritate a declarat că a investigat 10 sit-uri din sudul Turciei și a găsit pachete de plastic și ambalaje din supermarketurile și comercianții cu amănuntul din Marea Britanie.

Am găsit, de asemenea, ambalaje pentru testul antigenului coronavirus, indicând că deșeurile aveau mai puțin de un an, se arată în raport.
Marea Britanie generează mai multe deșeuri de plastic pe persoană decât orice altă țară în afară de SUA, a adăugat raportul.

Turcia, Malaezia și Polonia au primit cele mai mari cantități de exporturi de deșeuri din plastic din Marea Britanie, în 2020.

Anul trecut, deversarea deșeurilor de plastic în Turcia a făcut obiectul unei anchete a BBC.

Corespondentul Angus Crawford a sortat printre grămezi de pungi de plastic, sticle și ambalaje, lăsate pe marginea drumului.

Turcia a primit aproape 40% din exporturile de deșeuri de plastic din Marea Britanie în 2020 – o creștere cu un factor de 18 din 2016, când au fost trimise 12.000 de tone.

Statele membre ale Uniunii Europene au trimis, de asemenea, de 20 de ori mai multe deșeuri de plastic în Turcia anul trecut comparativ cu 2016.

Nihan Temiz Atas, proiect de biodiversitate condus de Greenpeace Mediterranean, cu sediul în Turcia, a declarat: „Aproximativ 241 de camioane de deșeuri de plastic vin în Turcia în fiecare zi din toată Europa și ne copleșesc.

„Din câte putem vedea din date și de pe teren, continuăm să fim cea mai mare haldă de deșeuri din plastic din Europa”.

Nina Schrank, militant senior la Greenpeace Marea Britanie, a declarat că esența problemei era supraproducția și a îndemnat guvernul să interzică exporturile de deșeuri din plastic și să reducă plasticul de unică folosință cu 50% până în 2025.

Departamentul Regatului Unit pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale a declarat: „Suntem conștienți că Marea Britanie ar trebui să gestioneze mai multe deșeuri la domiciliu și de aceea ne-am angajat să interzicem exportul de deșeuri de plastic către țări care nu fac parte din OCDE și să ne oprim exporturile ilegale de deșeuri – inclusiv către țări precum Turcia – prin controale mai dure.

„Marea Britanie este un lider global în combaterea poluării cu plastic și propunerile noastre de responsabilitate extinsă a producătorului pentru ambalaje, o taxă pe ambalaje din plastic și urmărirea electronică obligatorie a deșeurilor vor crește ratele de reciclare, vor reduce deșeurile și vor reduce criminalitatea.”

Multe țări bogate trimit deșeuri reciclabile în străinătate, deoarece sunt ieftine din punct de vedere financiar, reduc deșeurile menajere și pot ajuta zonele să atingă obiectivele de reciclare.

Anul trecut, ministrul mediului din Malaezia a declarat că guvernul a trimis înapoi 150 de containere de transport cu deșeuri de plastic importate ilegal în țara lor de origine – dintre care 42 aparțineau Regatului Unit.

Yeo Bee Yin a declarat că măsura a fost aceea de a se asigura că națiunea din Asia de Sud-Est nu va deveni „gunoiul de gunoi al lumii”.

Sursa: BBC
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata