Detenţia în închisori secrete se practică peste tot în lume

Ceea ce era deja un secret deschis şi anume detenţia în închisori secrete ca măsură în lupta pentru combaterea terorismului, de la atacurile din 11 septembrie 2001 încoace, este acum un fapt demonstrat printr-un raport referitor la aceste abuzuri, care a fost dezbătut joi în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, notează Inter Press Service (IPS), Press TV şi VOA.

Raportul, elaborat din însărcinarea ONU de către patru experţi independenţi, descrie în detaliu aceste activităţi ilegale şi zborurile organizate pentru transportarea suspecţilor de terorism, cu opriri în mai multe state care au acţionat drept complici.

Autorii raportului sunt Martin Scheinin din Finlanda, raportor special al ONU pe probleme de drepturile omului şi combaterea terorismului, Manfred Nowak din Austria, raportor special pe probleme de tortură, Shaheen Ali din Pakistan, vicepreşedinte al grupului de lucru pentru detenţii arbitrare şi Jeremy Sarkin din Africa de Sud, preşedinte al grupului de lucru pentru dispariţiile impuse sau voluntare.

Scheinin declara pentru IPS că SUA nu au pus în practică decizia luată de preşedintele Barack Obama imediat după preluarea mandatului, în ianuarie 2009, de a închide centrul de detenţie de la baza navală americană din Guantanamo. El continua afirmând că înţelege totuşi faptul că guvernul american nu este capabil să facă ceva atâta vreme cât legislativul interzice o parte din opţiunile disponibile şi anume transportarea unei persoane de la Guantanamo pe continent.

Lista ţărilor pe care raportul ONU le menţionează drept implicate în diferite grade sau complice este lungă, incluzând Tailanda, Polonia, România, Afganistan, Cehia, Uzbekistan, Maroc, Lituania, Kosovo, Bosnia-Herţegovina, Siria, Pakistan, Irak, Iordania, Egipt, Etiopia, Djibouti, Marea Britanie, Germania, Canada, Italia şi Macedonia.
Studiul dedică mai multe paragrafe principalului predecesor al actualului fenomen de reţineri în închisori secrete şi anume operaţiunea Condor, un plan coordonat între guvernele militare care au fost la putere în Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Paraguay şi Uruguay, între 1970 şi 1980, cu scopul depistării, prinderii şi eliminării opozanţilor de stânga.

Studiul notează faptul că mii de persoane au fost ţinute în închisori secrete, aşa-numite locuri negre, construite special pe teritoriu străin şi folosite, aşa cum se spune, cu scopul de a aplica acolo metode de interogare interzise.
Experţii spun că raportul a avut parte de o primire mai bună decât se aştepta în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, dat fiind natura sa controversată, delegaţii tratându-l cu seriozitate şi punând întrebări substanţiale.

Cu toate acestea, recunosc ei, anumite ţări au rămas ostile conţinutului raportului, incluzând aici Egiptul, Siria, Algeria şi Rusia. Conform experţilor, SUA au susţinut raportul, cu unele rezerve.
Pe lângă solicitarea de investigaţii independente la locurile secrete de detenţie, studiul mai afirmă că victimele ar trebui să primească reparaţii iar cei care au comis aceste fapte să fie traşi la răspundere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata