Deţinuţii belgieni din Olanda, pe picior de revoltă

Deţinuţii belgieni aduşi la penitenciarul olandez din Tilburg (localitate din provincia Noord-Brabant, sudul ţării) ameninţă acum cu revolte, greve ale foamei, evadări şi chiar cu luarea ca ostatici a unor paznici olandezi, în caz că nu se va pune capăt regimului dur de detenţie la care sunt supuşi şi de care sunt profund nemulţumiţi, scrie ziarul olandez Telegraaf.

Faptul că situaţia de la penitenciarul din Tilburg este explozivă reiese din convorbirile telefonice avute de deţinuţi şi din scrisorile care au fost trimise pe căi ascunse de către aceştia. Deţinuţii belgieni au fost transferaţi cu puţin timp în urmă la fosta cazarmă Regele Willem II (Koning Willem II-kazerne) din Tilburg, pe motiv că în ţara de origine nu existau celule suficiente.

O mare parte din cei 400 de deţinuţi afirmă că au fost duşi cu forţa la Tilburg, deşi înţelegerea fusese că acest lucru se va întâmpla pe bază de voluntariat. Deţinuţii sunt nemulţumiţi în ce priveşte condiţiile de viaţă, mai exact de faptul că pe timp de zi trebuie să rămână mai mult timp închişi în celule, că nu primesc niciun fel de mese proaspăt preparate, că sunt treziţi dimineaţa la orele 6 fără un sfert şi că nu pot primi primi vizite decât sporadic.

Ei sunt de asemenea sătui de lipsa unui medic al închisorii, de îmbrăcămintea uniformă şi de lipsa unor posturi de televiziune flamande şi de limbă franceză.
‘Teama vizavi de luarea de ostatici şi de evadări este mare printre paznicii olandezi’…
‘Se aşteaptă primele revolte’, spun surse din interiorul închisorii. Liga Francofonă pentru Drepturile Omului a anunţat deja că va depune plângere la Curtea Constituţională din Belgia contra transferării de deţinuţi belgieni la Tilburg.

Direcţia Generală a Închisorilor de la Bruxelles afirma că mai există încă multe probleme de început. Tilburg abia s-a deschis, acum nicio o lună în urmă, şi este normal să existe probleme de adaptare, diferenţe culturale mari şi deţinuţi nemulţumiţi, arăta Laurent Sempot, purtător de cuvânt al direcţiei, adăugând că ‘deţinuţii belgieni nu au cum să se opună unei transferări’, în condiţiile în care Belgia este confruntată cu problema unei lipse de celule pentru un număr de 2.000 de deţinuţi.

Închisoarea de la Tilburg intră din această lună complet sub autoritatea belgiană iar în interiorul penitenciarului domneşte un regim de închisoare belgian. Ca urmare a acestui statut, justiţia olandeză nu poate şi nu are dreptul să se amestece.
Jan-Willem Dieten, lider al departamentului pentru personalul de închisoare în cadrul sindicatului AbvaKabo (cel mai mare sindicat din sectorul public olandez, n.red.), recunoaşte totuşi că transferarea forţată de deţinuţi belgieni în Olanda, la Tilburg, se poate solda cu urmări pentru climatul din închisoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata