Dezbatere în Franţa privind egalitatea salarială dintre barbaţi şi femei

Solutia pentru stabilirea egalitatii intre barbati si femei in intreprinderi este ca “reprezentantii sexului tare” sa fie “ceva mai putin macho si ceva mai putin misogini”, a opinat Laurence Parisot, presedinta MEDEF (Mouvement des Entreprises de France (Miscarea Întreprinderilor din Franta), noteaza revista Le Point.

Laurence Parisot a declarat marti, 17 noiembrie, la Paris, cu ocazia conferintei sale de presa lunare: “Înca nu am gasit modalitatea completa de a anula deosebirea care se face intre barbati si femei, in special, la salariile brute (- 27% in medie)”. Ea a amintit ca a sustinut intotdeauna “existenta unor cote de femei in consiliile de administratie ale intreprinderilor cotate la Bursa”.

“În intreprinderi, exista mize serioase de avansare in cariera, mai ales la un anumit nivel. Problema nu este de a spune daca sunt necesare o lege, sanctiuni, sau o negociere, ci cum sa schimbam situatia actuala”, a spus ea. “Singura solutie este ca domnii sa fie mai putin macho si ceva mai putin misogini”, a mai adaugat presedinta MEDEF, in plin auditoriu format din multi barbati, in legatura cu care Parisot si-a exprimat increderea ca sunt “mai putin misogini” decât inaintasii lor in vârsta pentru ca apartin tinerei generatii.

Guvernul francez a anuntat in urma cu doi ani sanctiuni financiare, care urmeaza sa se aplice din 2010, pentru intreprinderile care nu au semnat acorduri privind anularea diferentelor de salarii pâna la sfârsitul lui 2009. Pâna acum, doar 5% dintre intreprinderile care au peste 300 de salariati au deschise negocieri referitoare la egalitatea salariala, iar mai multe sindicate (UNSA, CFTC, CGT) cer folosirea sanctiunilor.
Deocamdata, guvernul supune din nou aceasta chestiune dezbaterii cu partenerii sociali. Parisot a propus marti ca acesta chestiune sa fie inclusa in deliberarea asupra modernizarii dialogului social, care este axata pe impartirea bogatiilor si a informatiei in intreprinderi intre conducatori, actionari si salariati.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata