Dezvăluirea existenţei unui copil nelegitim al prinţului Albert de Monaco de către Paris Match, judecată la CEDO

32

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a judecat miercuri, 15 aprilie,  recursul în cazul plângerii contra Franței depuse de revista Paris Match pentru condamnarea sa de către justiția franceză după publicarea, în 2005, a unor informații despre existența unui fiu nelegitim al prințului Albert de Monaco, relatează AFP și EFE. Cei 17 judecători vor pronunța sentința definitivă în lunile următoare.

Publicația Paris Match a fost condamnată în 2005 la plata unor despăgubiri morale de 50.000 de euro către prințul Albert, care îi urmase la tronul principatului Monaco tatălui său, Rainier. Articolul care a făcut obiectul litigiului era un lung interviu luat stewardesei Nicole Coste, în care acesta declara că tatăl fiului său, Alexandre, născut în august 2003, este Albert de Monaco. La o lună după apariția articolului, prințul și-a recunoscut public paternitatea, într-un comunicat.

După ce a fost condamnată în Franța, revista s-a adresat CEDO, care i-a dat dreptate și a condamnat, în iulie 2014, statul francez pentru încălcarea libertății de exprimare a presei. Autoritățile franceze au făcut recurs, iar acesta se judecă miercuri, 15 aprilie, la Strasbourg.

Într-o monarhie, o astfel de informație are caracter ‘politic’, a susținut miercuri, în fața judecătorilor europeni, avocata revistei Paris Match, Marie-Christine de Percin. Când a ajuns la putere, Albert de Monaco s-a prezentat în mod fals ca fiind ‘necăsătorit, fără copii’, potrivit avocatei. ‘Publicul are dreptul să știe care este adevărata sa stare civilă’, a adăugat ea.

Argumentul a fost contrazis de reprezentantul statului francez, Geraud de Bergues, potrivit căruia ‘existența unui fiu natural al prințului nu ține de o dezbatere de interes general, în contextul în care Constituția monegască exclude ca un copil nelegitim să acceadă la tron’. Menționarea a ‘numeroase detalii intime’ despre legătura dintre suveranul din Monaco și mama băiatului său nu a ținut cont de ‘faptul că protejarea vieții private este mai importantă decât libertatea de exprimare’, a mai spus Geraud de Bergues, în cadrul audierii consacrate acestui dosar vechi de zece ani.

AFP comentează că relațiile dintre palatul princiar și Paris Match par a se fi îmbunătățit în ultima vreme, dovadă fiind că prințul Albert și soția sa, Charlene, au pozat zâmbitori pentru coperta revistei, prezentându-și gemenii Gabriella și Jacques, născuți în 10 decembrie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online