Dezvoltarea energiilor regenerabile, prioritate a preşedinţiei belgiene a UE în domeniul energetic

Dezvoltarea energiilor regenerabile şi a tehnologiilor inovatoare, creşterea eficienţei energetice, infrastructura reţelelor energetice şi protecţia consumatorilor vor fi priorităţile preşedinţiei belgiene a Consiliului UE în domeniul energiei, notează Le Soir.

Aceste priorităţi au fost prezentate luni de ministrul belgian al energiei Paul Magnette în cadrul reuniunii cu omologii săi din celelalte state membre ale UE, desfăşurată la Bruxelles.

‘Este important să dispunem de instrumente europene pentru a putea susţine dezvoltarea tehnologiilor inovatoare. Belgia va trebui să facă tot ce poate pentru a da greutate dezbaterii asupra strategiei europene privind energia în viitorul deceniu, stabilind un plan de acţiune ‘ambiţios’ în domenii prioritate ca tehnologiile inovatoare, eficienţa energetică, dezvoltarea energiilor regenerabile, infrastructura reţelelor energetice şi protecţia consumatorilor’, a subliniat Magnette.

Oficialul belgian a dat ca exemplu colaborarea eficientă dintre nouă state membre ale UE în dezvoltarea unei reţele a parcurilor eoliene offshore în Marea Nordului.

Pe de altă parte, ministrul Paul Magnette a spus că Europa trebuie să recunoască şi cuantifice fenomenul excluziunii sociale crescânde în Europa în materie de acces la energie. ‘Trebuie să se ţină cont de corectarea lacunelor din primii 10 ani de liberalizare, luând în calcul interesul consumatorului, inovarea ştiinţifică şi crearea de locuri de muncă în Europa’, a mai spus ministrul belgian al energiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata