Dialogul NATO-Rusia, „un dialog între câine şi coadă”

Noua doctrină militară a Rusiei, aprobată la sfârşitul săptămânii trecute, pune în fruntea listei de ‘ameninţări militare’ Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Comparativ cu documente analoge de acum 10 ani, oponentul este numit direct.

La rândul său, reacţia Occidentului este univocă: Rusia perseverează asupra NATO-fobiei şi nu doreşte, de fapt, niciun fel de ‘resetare’ a relaţiilor, notează cotidianul rus Gazeta. Delegaţia de ‘înţelepţi’ occidentali sosiţi la Moscova în vederea elaborării de recomandări pentru noua concepţie strategică a NATO se declară uimiţi de lipsa de entuziasm pe care Rusia o manifestă faţă de crearea noilor relaţii cu organizaţia: maxim ce se acceptă este schimbul politicos de opinii.

De asemenea, delegaţia, condusă de fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, este intimidată de faptul că Rusia nu a apreciat la justa valoare caracterul fără precedent al deschiderii NATO de a auzi şi părerea Rusiei pe marginea principalului document al Alianţei.
Potrivit ziarului rus, o dovadă indirectă a iritării pe care o stârneşte în realitate necesitatea de a face reverenţe la adresa Kremlinului o constituie remarca pe care aceeaşi dnă Albright o făcuse în urmă cu două săptămâni în cadrul Parlamentului European: Rusia nu este decât unul dintre partenerii NATO şi nu poate fi ‘coada care dă din câine’.

Paradoxul dialogului dintre câine şi coadă constă în aceea că ambii se adresează nu unui interlocutor real, ci imaginii pe care o au despre el, subliniază Gazeta.
Temerile pe care Moscova le are în legătură cu transformarea NATO într-o forţă globală, care îşi depăşeşte zona de răspundere şi îşi asumă dreptul de a acţiona conform bunului plac, sunt legate de ambiţiile pe care Alianţa le avea la sfârşitul secolului XX.
Însă, în opinia Gazeta, incapacitatea NATO de a deveni ‘jandarmul mondial’ a devenit mai târziu absolut evidentă, astfel că astăzi nu se poate vorbi despre acest lucru.

Optimiştii, de genul secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, vorbeşte despre NATO ca despre ‘creierul’ securităţii internaţionale. Conform acestui model, ar trebui să apară o serie de organizaţii-partenere, cu care Centrul atlantic să acţioneze coordonat pentru a-şi atinge obiectivele. Scepticii, însă, nu cred în această schemă şi consideră că NATO va reveni, mai degrabă, la statutul său de structură regională, al cărei scop va fi exclusiv garantarea securităţii ţărilor-participante.

Cei mai îndrăzneţi analişti afirmă că operaţiunea militară din Afganistan, prima acţiune militară de anvergură a Alianţei în afara zonei sale tradiţionale de răspundere, va deveni şi ultima.
Potrivit directorului NATO Defense College, Karl-Heinz Kamp, astăzi NATO se concentrează asupra protejării membrilor săi şi nu mai aspiră să se extindă, deoarece acest lucru ar atrage după sine complicaţii: de exemplu, opoziţie vehementă din partea Moscovei.

Cu alte cuvinte, cei care au reuşit să ‘urce în tren’ vor avea parte de locuri confortabile, însă cei care nu au reuşit – precum Ucraina şi Georgia – vor trebui să caute alte ‘mijloace de transport’. Rusiei o asemenea poziţionare a NATO ar trebui să-i trezească sentimente contradictorii, consideră Gazeta. Pe de o parte, această poziţie presupune recunoaşterea ameninţării ruse şi elaborarea de planuri privind apărarea Estoniei şi Lituanie, de exemplu.

Pe de altă parte, renunţarea la planurile de expansiune în plan global şi regional constituie practic un răspuns la îngrijorarea exprimată de Rusia în doctrina sa militară.
La rândul său, nici NATO nu vede Rusia aşa cum este ea de fapt.
În multe articole occidentale se vehiculează ideea că SUA şi alte mari puteri ar fi comis o greşeală, pentru că nu au evaluat corect cât de importante erau pentru Moscova, după ‘războiul rece’, raţiuni ce ţin de prestigiu şi statut.

Această eroare trebuie îndeplinită, arătându-i Rusiei deschiderea de a o asculta şi propunându-i un parteneriat mai echitabil. Astfel se şi explică vizita ‘înţelepţilor’ NATO în Rusia. Se presupune că, imediat ce va fi depăşită povara supărărilor din perioada 1990-2000, Rusia se va contopi în sistemul central american.
Dacă astfel de idei ar fi fost formulate în urmă cu 7-8 ani, s-ar fi legat un dialog interesant, deoarece Kremlinul era într-adevăr preocupat de prestigiu şi statut. Astăzi, însă, propunerea rămâne suspendată, deoarece s-a schimbat situaţia generală, consideră Gazeta.

Pe fondul creşterii ambiţiilor Asiei şi a numărului de conflicte regionale, dificultăţile cu care se confruntă Occidentul în ceea ce priveşte impunerea statutului său de lider, sunt destul de mari. Iar la ora actuală, invitaţiile la acţiuni comune seamănă mai degrabă cu dorinţa de a împărţi cu Rusia povara pe care SUA şi NATO nu o pot duc singure, fie că este vorba despre operaţiunea din Afganistan, fie despre contracararea ipotetică a Chinei.

Argumentele potrivit cărora Moscova ar fi ea însăşi interesată în menţinerea stabilităţii în Afganistan şi găsirea unei contraponderi pentru dezvoltarea vertiginoasă a Chinei nu stau în picioare, deoarecer acum nu mai este atât de evident dacă SUA sau NATO sunt partenerii optimi ai Rusiei în soluţionarea acestor probleme.
Noua concepţie strategică a NATO urmează să fie prezentată în timpul summitului Alianţei in noiembrie.

După toate probabilităţile, acest document va fi un compromis între ‘globalişti’, care nu doresc renunţarea totală la misiunea mondială a NATO, şi adepţii ‘vechii uniuni defensive a democraţiilor’. Indiferent de decizia care va fi luată, ea va fixa doar provizoriu echilibrul celor două linii. În acest sens, Gazeta aminteşte că schimbările mondiale, care au influenţat fundamental NATO, au apărut imediat după adoptarea concepţiei trecute, cea din 1999.
De altfel, acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte doctrina militară a Rusiei. ‘Câinele şi coada trăiesc, de fapt, în aceeaşi cuşcă, indiferent de relaţia dintre ele’, conchide ziarul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata