Din 13 august, omenirea trăieşte „pe credit”, atrage atenţia organizaţia Global Footprint Network

Populația globului a consumat până la 13 august 2015 resursele pe care planeta le poate produce fără a compromite procesul de dezvoltare durabilă, susține organizația neguvernamentală Global Footprint Network, atrăgând atenția că, de joi, omenirea începe să trăiască ‘pe credit’, scrie ‘La Libre Belgique’.

‘Ziua depășirii’ (‘Earth Overshoot Day’) este un concept elaborat de think tank-ul britanic ‘New Economics Foundation’, calculat anual de organizația internațională Global Footprint Network. Această dată apare tot mai devreme în calendar: în 1993, a fost la 21 octombrie, în 2000 era la începutul lunii octombrie, în 2014 la 20 august, iar în 2105, la 13 august.

Calculul se bazează pe raportul dintre două aspecte esențiale: cererea omenirii în materie de resurse, numită amprentă ecologică (Ecological Footprint), și capacitatea planetei de a răspunde la această solicitare, denumită biocapacitate. Ziua depășirii este data de la care consumul de resurse depășește posibilitatea planetei de a-și reface resursele și de a absorbi deșeurile, cum ar fi emisiile de gaz de seră.

În acest context, Global Footprint Network trage în fiecare an un semnal de alarmă referitor la consecințele pe care le are acest consum în exces a resurselor: creșterea concentrației de CO2 în atmosferă, care duce la schimbări climatice, reducerea resurselor de apă, despăduriri, pierderi în privința biodiversității. Prin urmare, organizația pledează pentru măsuri viguroase pentru stoparea acestei tendințe.

‘Earth Overshoot Day’ se referă la situația întregului glob, dar între regiuni și țări există diferențe foarte mari, după cum arată o hartă interactivă (cu date din 2011) de pe portalul www.footprintnetwork.org. Potrivit acesteia, Canada, statele din Peninsula Scandinavă, Rusia, Țările Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud și unele state din Africa pot fi catalogate drept ‘creditori’, biocapacitatea lor fiind cu 150 % mai mare decât amprenta lor ecologică.

La polul opus se situează SUA, China și mai multe state europene, ‘debitorii’, a căror amprentă biologică este cu 150 % mai mare decât biocapacitatea. România, ca și Bulgaria, se numără printre ‘creditori’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata