Din ce în ce mai multe minore daneze rămân gravide ca să ajungă „vedete”

Canalul 4 al Televiziunii daneze se pregăteşte să lanseze în toamnă o nouă serie din cunoscutul deja reality-show ‘Tinere mame’. ‘Ai 16 ani şi eşti gravidă? Părinţii, şcoala şi cunoscuţii sunt împotrivă, însă tu ai decis să naşti în pofida a orice? În acest caz, eşti eroina ideală pentru noi.

Vino, împărtăşeşti-le tuturor viaţa ta şi vei deveni cunoscută în toată ţara’, se spune în reclamele la emisiune. Autorităţile daneze sunt destul de îngrijorate în legătură cu această campanie, iar şefa Departamentului de stat pentru probleme sociale Benedikte Kiar a anunţat deja că respectiva emisiune televizată este periculoasă, iar realizatorii ei – iresponsabili.

Programul televizat ‘Mame tinere’ a fost lansat în 2005 şi povesteşte despre mamele singure cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani. Show-ul se bucură în Danemarca de un succes răsunător, iar la rolul de ‘eroină principală’ s-a constituit o coadă întreagă de tinere. Principala condiţie ca să apari în show-ul televizat este să fii gravidă? Nu-i problemă! Tinerele fete care visează să devină vedete sunt dispuse şi la acest pas.

‘Popularitatea imensă a show-ului a făcut ca fetele să se străduiască să rămână însărcinate doar ca să ajungă pe ecrane’, comentează cu îngrijorare situaţia Benedikte Kiar. Pentru Danemarca, unde majoritatea femeilor nasc primul lor copil în jurul vârstei de 30 de ani, după ce îşi aranjează viaţa profesională şi personală, mamele tinere sunt o raritate şi stârnesc un interes sporit din partea societăţii.

Experţii consideră că în acest grup ajung din ce în ce mai des fete care visează să devină ‘vedete’. ‘Este uşor să devii vedetă astfel, fără să ai alte merite decât cel de a naşte un copilľ, îşi exprimă indignarea organizaţia ‘Ajutor mamelor’. Potrivit acestei organizaţii, o treime dintre copii născuţi de mame singure din această categorie de vârstă cresc în familii adoptive.

Cu alte cuvinte, după ce au născut şi au apărut în show-ul televizat, tinerele renunţă la copii lor ca la un lucru inutil. Potrivit sociologilor, show-ul ‘Mame tinere’ atrage spectatori din rândurile tuturor categoriilor sociale şi de vârstă, însă adevăratele sale fane sunt… tinerele instruite, care au preferat cariera în locul familiei.
Acestor femei, elevele care trăiesc din indemnizaţii sociale, care dădăcesc copii, schimbă parteneri pe bandă rulantă şi nu au un scop concret în viaţă le stârnesc un sentiment amestecat de repulsie şi tentaţie: aceste fete au ales o viaţă total contrară celei pe care au ales-o ele.

Criticii cei mai înverşunaţi ai serialului s-au dovedit chiar vorganizaţiile care reunesc mame tinere şi care cer sistarea acestui show televizat. În opinia lor, emisiunea nu face decât să întărească în sânul societăţii prejudecăţile legate de mamele tinere care, după cum consideră danezii, nu sunt pregătite pentru un rol atât de important.
Danezii citează deja din tinerele participante la această emisiune, amuzându-se pe seama exprimărilor lor ca pe seama bancuri despre blonde.

‘Nu cumpăr niciodată mâncare ecologică, pentru că nu ştiu ce înseamnă ecologia. Cred, însă, că aceasta este o mâncare cu gust de medicamente’, ‘Bebeluşul meu mănâncă destule legume: îi dau în fiecare zi cartofi părjiţi de la McDonalďs’, ‘Nu sunt vinovată că ‘m-am ars’ din nou: după naşterea primului copil am fost atât de ocupată cu obţinerea indemnizaţiilor sociale, încât am uitat complet despre contraceptive’ – iată doar câteva dintre ‘perlele’ culese de spectatori.

În pofida tuturor criticilor din partea membrilor guvernului şi a organizaţiilor sociale, serialul ‘Mame tinere’ va avea, probabil, o viaţă lungă şi fericită, în condiţiile în care show-ul televizat se bucură deja de o imensă popularitate. Danezii glumesc şi spun că singurul mijloc de a le opri pe eleve să-şi croiască spre ecrane drum cu burta l-ar putea constitui lansarea unui alt produs televizat numit ‘Fete care şi-au făcut avort’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata