Diplomaţii ruşi, obligaţi să se căsătorească cu persoane cu cetăţenie rusă

Diplomaţii ruşi nu vor mai avea dreptul să se căsătorească cu persoane care nu au cetăţenie rusă, nu vor putea pleca în străinătate în interes personal fără să-şi anunţe superiorii, dar vor primi sprijin financiar dacă vor fi răniţi în atentate sau dacă vor lucra în state cu o situaţie politică dificilă, potrivit unui nou act normativ.

Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) a aprobat proiectul de lege privind specificul serviciului civil de stat în sistemul Ministerului rus al Afacerilor Externe. Între prevederile documentului figurează şi angajarea pentru serviciul diplomatic doar a cetăţenilor ruşi şi asigurarea de garanţii suplimentare celor care lucrează în condiţii dificile sau care au fost răniţi în atentate teroriste, notează Nezavisimaia Gazeta în ediţia de joi.

Ideea unei asemenea legi a apărut demult, încă în anii ’90. Atunci se punea accent pe necesitatea de a distinge caracteristicile activităţii diplomaţilor de a altor angajaţi în funcţii de stat. Astfel documentul prevede că diplomaţii care lucrează în state cu situaţie socio-politică dificilă vor primi un adaos la salariu de 20%, iar suplimentul se va dubla în condiţii de stare de urgenţă sau de conflict armat.

De asemenea, statul se angajează să acorde familiei sprijin material în cazul în care diplomatul moare la post, într-o ţară străină, sau în cazul în care i-a fost afectată sănătatea în urma unui atentat terorist. Dar pe lângă avantaje, diplomaţii ruşi vor fi nevoiţi să se obişnuiască şi cu noi interdicţii şi limitări.

În primul rând atât ei, cât şi soţiile lor trebuie să fie exclusiv cetăţeni ruşi. Articolul 5 al actului normativ prevede interdicţia diplomaţilor de a părăsi teritoriul Federaţiei Ruse „în interes personal fără înştiinţarea reprezentantului angajatorului”. De asemenea, li se interzice să cumpere acţiuni la societăţi cu capital străin. „Dacă ai decis să fii în serviciul patriei, atunci serveşte patria”, a comentat prevederile un diplomat, sub protecţia anonimatului.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei, senatorul Mihail Marghelov, a remarcat că actul normativ nu reglementează plata transportului, artătând că, diplomaţii mai tineri angajaţi la misiunile din străinătate nu-şi pot permite să-şi cumpere de avion pentru a veni în concediu şi „sunt rupţi de patrie” pe durata a trei-patru ani. În acest sens, el şi-a exprimat speranţa că, după ce actul normativ va fi semnat de preşedintele rus Dmitri Medvedev, vor putea fi făcute amendamente şi completări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata