Diplomatii ucaineni ar fi putut spiona România in favoarea Rusiei

 
Reactia  intârziata  a  autoritatilor  de  la  Kiev  la  expulzarea diplomatilor ucraineni de la Bucuresti s-ar explica, in opinia publicatiei ucrainene Segodnia, prin Atasatul militar român Radu Filip si secretarul II al Consulatului General al României din Cernauti Iustinian Focsa au fost declarati persona non-grata si expulzati din Ucraina.
Aceasta actiune a constituit un „raspuns in oglinda”   intârziat la o actiune similara a conducerii României fata de atasatul militar ucrainean si asistentul acestuia, pe care oficialii de la Bucuresti i-au constrâns sa paraseasca tara acum o saptamâna, relateaza in editia sa de marti Segodnia.
 
Reactia autoritatilor de la Kiev a intârziat ceva timp, dupa consultari la nivelul cel mai inalt al tarii, potrivit ziarului citat.
Desi Directia Centrala de Informatii a Ministerului ucrainean al Apararii, ai carei agenti par sa aiba legatura directa cu scandalul de spionaj din România, nu face niciun fel de comentarii, cercuri apropiate de Consiliul pentru aparare si securitatea nationala (SNBO) – o structura consultativa de pe lânga presedintia ucraineana – au avansat propria versiune cu privire la scandalul de spionaj.
 
Potrivit acestora, diplomatii militari ucraineni expulzati au fost doar o veriga intermediara de transmisie a informatiilor secrete care, in realitate, ar fi fost destinate Rusiei. „România nu are mari secrete fata de noi, iar rusii sunt interesati indeosebi de tematica NATO. Întrucât diplomatii rusi de la Bucuresti sunt bine supravegheati, rusii ar fi putut actiona prin intermediul ucrainenilor, iar aici ceva nu a mers”, citeaza Segodnia versiunea pe care o atribuie unor cercuri apropiate de presedintia de la Kiev.
 
Segodnia considera ca aceasta versiune ar putea fi la fel de bine de inspiratie româneasca , intrucât, in opinia sa, Bucurestiul incearca sa discrediteze activ Kievul in fata Europei, in special pentru a obtine interzicerea navigatiei pe canalul ucrainean de mare adâncime Dunare -Marea Neagra.
Mai mult,  dupa  cum  afirma  sursele  Segodnia  apropiate  Consiliului pentru  aparare  si securitatea nationala, daca Bucurestiul va reusi sa-i convinga pe europeni si NATO ca diplomatii ucraineni culegeau informatii in favoarea Rusiei, este de asteptat in curând expulzarea unor diplomati militari ucraineni si de la misiunile Kievului la Bruxelles, Paris sau Berlin.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata