Directorii Goldman Sachs au vândut acţiuni în valoare de 700 milioane de dolari după colapsul Lehman Brothers

Directorii grupului bancar american Goldman Sachs Group Inc au vândut actiuni in valoare de aproximativ 700 milioane de dolari in perioada care a trecut dupa colapsul rivalului Lehman Brothers in luna septembrie 2008, informeaza un articol publicat marti in cotidianul Financial Times, transmite Reuters.

Potrivit FT, care citeaza declaratiile inaintate catre Securities and Exchange Commission de directorii de la Goldman Sachs, aproape toate aceste vânzari de actiuni au fost facute intr-o perioada in care Goldman Sachs, cea mai mare banca de investitii din SUA, a beneficiat de o injectie de fonduri de la guvern in valoare de 10 miliarde de dolari.

Este posibil ca publicarea acestor informatii sa declanseze un nou val de critici din partea factorilor de decizie de la Washington.

Potrivit datelor SEC, in perioada cuprinsa intre luna septembrie 2008 si luna aprilie 2009, directorii de la Goldman Sachs au vândut actiuni in valoare de 691 milioane de dolari, mult peste actiunile in valoare de 438 milioane de dolari pe care le-au vândut in perioada septembrie 2007 si aprilie 2008, perioada in care pretul mediu al actiunilor era semnificativ mai mare decât in perioda care a urmat colapsului Lehman Brothers.

În plus, vânzarile de actiuni derulate de directorii Goldman Sachs au atins vârful in perioada decembrie 2008-februarie 2009, când actiunile Goldman Sachs se tranzactionau la o valoare deosebit de scazuta.

Dupa ce colapsul Lehman Brothers a inghetat pietele financiare, Goldman Sachs a fost fortata sa se transforme intr-o companie holding pentru a avea acces la finantare guvernamentala, iar ulterior a primit 10 miliarde de dolari din banii contribuabililor.

De asemenea, Goldman Sachs a raportat primele pierderi trimestriale de dupa anul 1999.

Cu toate acestea, Goldman Sachs pare sa fi evitat cea mai grava criza financiara din ultimele decenii, criza care a provocat rivalilor pierderi mult mai mari si deprecieri masive de active.

Luna trecuta, Goldman Sachs a rambursat fondurile alocate de guvern in cadrul programului TARP, iar analistii se astepata ca marti Goldman Sachs sa anunte rezultate trimestriale solide.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata