Directorul Băncii Vaticanului demis după doar 16 luni în funcţie

Banca Vaticanului – Istituto per le Opere di Religione (IOR) – va trece printr-un proces de înlocuire a echipei manageriale, în cadrul unui proces mai amplu de restructurare a activităților economice ale Vaticanului ordonat de Papa Francisc, a anunțat marți Sfântul Scaun, transmite AFP.

Prima victimă a acestui proces de restructurare va fi președintele IOR, germanul Ernst von Freyberg, numit în funcție de către fostul papă Benedict al XVI, care după un mandat de 16 luni va fi înlocuit de francezul Jean-Baptiste de Franssu.

Cardinalul australian George Pell, desemnat de Papa Francisc în luna februarie a acestui an să se ocupe de noul secretariat al Economiei, a declarat că ‘a venit timpul să ducem IOR într-o nouă fază de reformă cu o nouă conducere’. George Pell urmează să prezinte miercuri într-o conferință de presă ‘noul cadru economic al Sfântului Scaun’, însoțit de fostul și viitorul președinte al IOR Ernst von Freyberg și Jean-Baptiste de Franssu.

Francezul Jean-Baptiste de Franssu, care va deveni laicul francez cu cel mai mare rang de la Vatican, a condus până acum o firmă de consiliere în domeniul fuziunilor și achizițiilor denumită ‘Incipit’ (începe în limba latină). Jean-Baptiste de Franssu a fost remarcat de apropiații Papei după ce a lucra benevol în cadrul comisiei însărcinată în vara lui 2013 să se ocupe de procesul de reformă economică demarat de Vatican.

Înlocuirea lui von Freyberg vine la o zi după ce IOR a anunțat că în 2013 profitul său net a scăzut până la 2,9 milioane de euro, de la 86,6 milioane de euro în 2012, în principal ca urmare a costurilor excepționale legate de procesul de reformă. De asemenea, numărul total al clienților IOR a scăzut până la 15.495 de la 18.900 în 2012. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata