Directorul IEA sfătuieşte guvernele să nu mizeze pe preţuri scăzute la petrol

Guvernele din întreaga lume nu ar trebui să mizeze pe menținerea prețului petrolului la un nivel scăzut atunci când își formulează politicile energetice deoarece oferta de petrol ar putea să se reducă, începând de la mijlocul lui 2016, din cauza scăderii investițiilor și a diminuării producției americane, a declarat luni directorul Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, transmite Reuters.

Începând din luna iunie 2014 și până în prezent prețul global al petrolului s-a înjumătățit ca urmare a creșterii producției de petrol de șist în SUA, precum și a deciziei Organizației Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a-și apăra cota de piață mai degrabă decât de a reduce producția.

‘Ar fi o mare greșeală să legăm atenția noastră față de securitatea petrolieră de traiectoria pe termen scurt a prețului țițeiului’, a declarat Fatih Birol cu ocazia conferinței Singapore International Energy Week. Potrivit lui Birol, dacă prețul petrolului se menține la nivelul actual, este posibil ca investițiile în petrol să se reducă, din nou, în 2016, în special în regiunile cu costuri ridicate, după ce în 2015 au scăzut cu peste o cincime. ‘Dacă acest lucru se va adeveri, ar fi pentru prima dată în ultimele două decenii când investițiile petroliere au scăzut timp de doi ani consecutivi. Ar trebui să ne gândim la implicațiile pe termen mediu și lung ale acestei reduceri a investițiilor’, a avertizat Fatih Birol.

Directorul IEA a recunoscut că există în continuare pericolul ca riscurile geopolitice din Orientul Mijlociu să afecteze livrările de petrol, însă pe de altă parte eliminarea sancțiunilor impuse Iranului ar putea duce la majorarea producției cu 400.000-600.000 de barili pe zi în decurs de un an. În consecință, Birol a apreciat că livrările de petrol vor fi abundente cel puțin până la mijlocul lui 2016, iar IEA nu se așteaptă la o revenire puternică a prețurile pe termen scurt.

Întrebat despre posibilitatea ca India sau China să se alăture IEA, Birol și-a exprimat speranța că delegați din ambele țări vor fi prezenți la reuniunea ministerială din 17-18 noiembrie de la Paris în calitate de invitați speciali, ‘ceea ce ar întări legăturile pe care le avem cu aceste țări’.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata