Dispute în Ucraina pe marginea înfiinţării unui stat unional cu Rusia şi Belarus

Vicepremierul ucrainean, Vladimir Seminojenko, a declarat că afirmaţiile sale privind posibilitatea creării unui stat unional Ucraina-Rusia-Belarus au fost răstălmăcite de opoziţie.

Se pare că vicepremierul ucrainean a conştientizat că astfel de afirmaţii nu merită să fie apărate precum nişte convingeri ferme, deoarece nu sunt la unison cu opinia altor reprezentanţi ai puterii de la Kiev, notează cotidianul rus Politkom.

În cadrul unei emisiuni pe un post de televiziune ucrainean, Seminojenko declarase că înfiinţarea unei asemenea uniuni ar constitui ‘una dintre schemele posibile şi, la fel ca orice altă schemă, are dreptul să fie analizată, exact ca şi aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE)’‘.
Invocând datele Institutului de Sociologie din cadrul Academiei de Ştiinţe a Ucrainei, Seminojenko afirmase că majoritatea ucrainenilor doresc o uniune cu Belarus şi Rusia. ‘Oamenii vor un stat unional şi sunt convinşi că acest lucru va duce la succesul ţării’, declarase vicepremierul.

Aceste afirmaţii ale lui Seminojenko au avut o mare rezonanţă în Ucraina: opoziţia a cerut demisia vicepremierului. S-a dovedit, însă, că Seminojenko nu este deloc dornic să-şi apere tezele exprimate anterior. Vicepremierul a explicat că se referise exclusiv la participarea Ucrainei ‘la toate procesele de integrare globală’. În ceea ce priveşte expresia ‘stat unionaľ, aceasta nu a mai fost rostită de vicepremierul ucrainean şi este puţin probabil să mai fie rostită vreodată.

Potrivit Politkom, acest lucru este reprezentativ. Academicianul Seminojenko este mai degrabă om de ştiinţă decât politician. Cu toate acestea, el are o mare experienţă privind participarea în structurile puterii, care îi permite să conştientizeze că asemenea afirmaţii pot duce la o confruntare nejustificată.
În ceea ce priveşte afirmaţiile lui Seminojenko privind posibilitatea participării Ucrainei la proiecte unionale, ele erau, desigur, lipsite de concreteţe şi erau orientate spre partea nostalgică a societăţii ucrainene, subliniază cotidianul rus.

Desigur, nu este exclus ca aceste afirmaţii să fi fost şi un ecou al propriilor convingeri ale lui Seminojenko. Important, însă, este altceva: astfel de declaraţii nu merită apărate pentru că nu sunt susţinute de alţi reprezentanţi ai puterii.

Se pare că această putere nu doreşte ca opoziţia să o acuze de trădarea intereselor naţionale şi de aspiraţii la unire cu altă ţară, chiar dacă varianta făcută publică de Seminojenko, cea care stârnise iritarea opoziţiei, nu constituia decât simple vorbe despre un stat unional de tipul UE: adică despre un asemenea stat unional pentru care milita destul de recent liderul belarus Alaksandr Lukaşenko şi care nu a găsit niciodată sprijin la Moscova.

Prin urmare, chiar dacă vreun oficial ucrainean ar vorbi serios despre crearea unui stat unional cu Rusia şi Belarus, acesta ar fi cu totul diferit decât cel care se creionează în fanteziile Moscovei: nu o uniune care i-ar permite puterii şi businessului rus să dispună după bunul plac de ‘teritoriile alipite’, ci o uniune care ar limita în mod substanţial posibilităţile puterii ruse, în favoarea celorlalte ţări membre.
Este clar că nimeni din Moscova nu va dori acest lucru: la urma urmei, Rusia însăşi are nevoie de petrol şi gaz. Este, însă, la fel de clar că nici Kievul şi nici Minskul nu vor accepta o altă variantă de integrare. Belarus a refuzat să se unească pe regiuni cu Rusia, iar Ucraina nu va face cu atât mai mult acest lucru, conchide ziarul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata