Divorţurile şi formarea de noi cupluri favorizează natalitatea

Institutul naţional francez de studii demografice publică un studiu asupra influenţei despărţirilor şi a formării de noi cupluri asupra natalităţii. Despărţirile conjugale sunt o frână pentru naşteri dimpotrivă, formarea de noi cupluri le favorizează.

Consecinţele acestor mişcări contradictorii asupra natalităţii au fost studiate de demograful francez Eva Beaujoouan de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie), informează cotidianul francez La Croix. În ultimele decenii, peisajul conjugal s-a schimbat.

Despărţirile sunt pe cale de a deveni obişnuite: aproape jumătate din căsătorii (45%) se soldează cu divorţuri şi este frecventă formarea de noi cupluri. Bărbaţii şi femeile care se apropie astăzi de 50 de ani (născuţi între 1960 şi 1964) au fost căsătoriţi, în mare parte, de două ori. Din totalul naşterilor din anii 2000-2004, 22% au avut loc în a doua căsătorie (sau a treia, etc.) la bărbaţi şi 17%, la femei.

Eva Beaujouan a ajuns la concluzia că a doua căsătorie reprezintă un factor de relansare a natalităţii. ‘Întâlnirea unui nou partener determină adeseori naşterea unui copil în cadrul noului cuplu, care nu s-ar fi petrecut poate în precedenta pereche’, afirmă demograful.
Un bărbat de 35 de ani, tatăl a unu sau mai mulţi copii din prima căsătorie, are de 2,5 ori mai multe şanse să aibă un alt copil în a doua căsătorie decât un bărbat de aceeaşi vârstă care rămâne la prima căsătorie.

Aceeaşi probabilitate a fost stabilită şi pentru femei. Noile căsătorii tind să amplifice atitudinile iniţiale: lipsa copiilor în prima căsătorie scade probabilitatea de a avea în a doua, deşi s-a observat, în timp, că a crescut apariţia primilor copii în a doua căsătorie.
Invers, prezenţa copiilor în prima căsătorie face să crească probabilitatea apariţiei lor în următoarea. Astfel, 40% dintre bărbaţii care s-au căsătorit de mai multe ori înainte de 45 de ani au cel puţin trei copii. Sunt numai 32% din cei care au avut o singură soţie.

Şi vârsta alcătuirii celui de-al doilea cuplu este importantă. Femeile care îşi găsesc a doua pereche înainte de 32 de ani au, în marea lor majoritate, copii, chiar dacă sunt deja mame. Însă 14% dintre cuplurile refăcute care-şi doresc copii nu-şi văd visele împlinite dacă femeia are 35 de ani. Rata creşte la 35% în cazul în care femeia are 40 de ani şi la 80% dacă femeia are 45 de ani, mai arată studiul.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata