Doi militari români au murit în Afganistan

Doi militari români din Batalionul 33 Manevră, dislocat în Afganistan, au căzut la datorie miercuri (23 iunie 2010) la ora 14.30 (ora României).

Sergentul major Dan Ciobotaru şi caporalul Paul Caracudă executau o misiune de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. La aproximativ 30 de kilometri de Qalat, autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă. În urma deflagraţiei, cei doi militari şi-au pierdut viaţa.
Sergentul major Dan Ciobotaru, promoţia 2007, avea 28 de ani şi era necăsătorit. Caporalul Paul Caracudă, în vârstă de 36 de ani, era angajat în Ministerul Apărării Naţionale din anul 1996, era căsătorit şi avea doi copii.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a acordat gradul de sublocotenent post-mortem celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan.
De asemenea, ministrul Apărării a înaintat preşedintelui Traian Băsescu propunerile de decorare a sublocotenenţilor post-mortem Dan Ciobotaru şi Paul Caracudă cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Ministrul Gabriel Oprea şi şeful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, îşi exprimă profundul regret pentru pierderea vieţii celor doi camarazi şi sunt alături de familiile greu încercate. Şi preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a militarilor români, Dan Ciubotaru şi Paul Caracudă.

„Îmi exprim profundul regret pentru încetarea din viaţă a sergentului-major Dan Ciubotaru şi a caporalului Paul Caracudă, care au servit ţara cu abnegaţie şi au dat dovadă de curaj în misiunea din Afganistan. Prin devotamentul, altruismul şi jertfa lor vor rămâne în amintirea camarazilor şi a tuturor românilor”, se arată în mesajul de condoleanţe transmis de către preşedinte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata