Doi români acuzaţi de „skimming” de bancomate, trimişi la închisoare în SUA

29

Cetăţenii români Mihai Arnăutu şi George Puflene au fost trimişi la închisoare, în SUA, pentru săvârşirea aceloraşi infracţiuni, de fraudă bancară prin „skimming” – Arnăutu în districtul Palm Beach, statul Florida (sud-estul SUA) iar partenerul său, Puflene, în sudul Californiei, unde autorităţile spun că acesta a furat 70.000 dolari, informează Palm Beach Post.

Potrivit ziarului menţionat, autorităţi la nivel naţional şi internaţional au urmărit cetăţeni român, din mai multe grupuri care nu au legătură, suspectaţi de clonare de carduri.
Jaful bancar mediu este violent şi cu risc ridicat, evaluându-se în medie sustrageri de 5.000 până la 10.000 dolari, în timp ce o operaţiune de tip „skimming” (montare de dispozitive de copiere a bandei magnetice şi camere de luat vederi, n.red) la bancomate se poate cifra net la o sumă între 50.000-100.000 de dolari, fără a implica o confruntare violentă.

„Ca în cazul tuturor infracţiunilor cibernetice”, multe dintre aceste delicte au avut tendinţa de a emana din Europa de Est”, a declarat la Washington, Doug Johnson, vicepreşedinte pentru politica de gestionare a riscului la American Bankers Association. „Sunt şi persoane din alte ţări implicate”, a spus Johnson, care a subliniat: „Dar există un grup de români luaţi în colimatorul forurilor din domeniul aplicării legii”.

Arnăutu, 31 de ani, din Delray Beach, a fost încarcerat în închisoarea din Palm Beach în dimineaţa zilei de 13 iulie. Poliţia l-a arestat la locuinţa acestuia din Collins Avenue pe South Beach, în aceeaşi furgonetă despre care se crede că a folosit-o în delictele sale timp de cel puţin doi ani. Împotriva lui Arnăutu există trei capete de acuzare, fiecare de fraudă sub 20.000 dolari şi furt între 300 şi 5.000 dolari; două capete de acuzare de clonare de carduri şi furt de identitate; un cap de acuzare de fraudă pe calculator şi un cap de acuzare pentru sistem organizat de înşelăciune.

Judecătoarea Krista Marx a ordonat o cauţiune de 68.000 dolari. Autorităţile americane au urmărit infractorii care instalează clandestin la bancomate dispozitive electronice de tip skimmer, care înregistrează numărul de cont al clientului, şi o cameră video separată ce înregistrează pinul clientului de pe tastatura bancomatului.

Potrivit raportului poliţiei din Palm Beach Gardens, aceasta l-a recunoscut pe Arnăutu de pe caseta video în urma arestării la 5 septembrie 2008, în Boynton Beach, şi într-un caz survenit în decembrie 2008, în districtul Broward, în care el a fost acuzat de primirea unui dispozitiv de skimming prin e-mail şi pentru deţinerea unui card contrafăcut. Arnăutu a fost văzut scoţând un dispozitiv de la un bancomat la o bancă de la sud de Boynton Beach Boulevard. El a fost arestat în scurt timp, alături de George Puflene.

În furgonetă, poliţia a găsit dispozitive de skimming şi accesorii, precum şi o unitate GPS, în care au fost stocate peste 25 de locaţii diferite de bancomate din Fort Myers, Naples, Boca Raton şi Miami. Un aparat de fotografiat digital găsit în furgonetă conţinea imagini ale altor 19 bancomate din locaţii necunoscute.
Arnăutu a mărturisit sistemul, spunând că a cumpărat echipamentul pe Internet.

Ambii bărbaţi au urmat ulterior aşa-numitul program Pre-Trial Intervention (PTI, un program de intervenţie în care infractorii selectaţi pot participa la o alternativă la urmărirea penală, primind recomandări educaţionale şi profesionale, recomandări de consiliere de grup şi individuale, precum şi trimiteri la alte agenţii comunitare, n.red) în loc de închisoare.

Puflene a fost arestat în septembrie, în Manhattan Beach, California, lângă Los Angeles. Împotriva lui există 40 de capete de acuzare pentru presupusă sustragere a sumei de 70.000 de dolari din conturi de bancomat. El a fost condamnat în ianuarie. „Ca unele persoane să îşi schimbe comportamentul după ce li s-a oferit şansa de a evita o condamnare penală, prin PTI, este, din păcate, o raritate.
Secţia care se ocupă cu acest tip de delicte a fost recent reorganizată pentru a răspunde mai bine la comportamentul infracţional ce implică frauda şi înşelăciunea în districtul Palm Beach”, a declarat procurorul de stat din Palm Beach, Michael McAuliffe.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online