Donald Tusk despre acordul de încetare a focului în Ucraina: Nu poţi da crezare 100% Rusiei

Premierul Poloniei, Donald Tusk, ales în funcția de președinte al Consiliului European, evaluează în mod precaut acordul de încetare a focului în Donbas, anunțat vineri la Minsk, și cere transpunerea acestuia în practică, informează RIA Novosti.

‘Politica rusă la adresa Ucrainei s-a caracterizat printr-o schimbare bruscă a scenariilor, prin nerespectarea obligațiilor sau acordurilor. Să așteptăm un pic, pentru a putea spune în mod hotărât că acesta este un moment de cotitură’, a declarat Tusk, potrivit PAP.

‘Trebuie să fim precauți în evaluarea acestui eveniment’, a adăugat premierul Poloniei, subliniind că nu poți să dai crezare 100% unui document semnat de teroriști, în spatele căruia se află Rusia.

Donald Tusk a mai anunțat că a discutat recent cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și cu șeful guvernului ucrainean, Arseni Iațeniuk, care, în opinia sa, au demonstrat deschidere pentru ‘negocieri raționale și liniștite’ cu privire la pacea din Donbas. ‘Liderii ucraineni fac totul ca să nu fie război’, a spus Tusk, exprimându-și speranța că acordul de vineri va duce cu adevărat la încetarea violențelor.

După cum au anunțat anterior agențiile internaționale de presă, președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că un acord de încetare a focului a fost semnat vineri la Minsk. Documentul a fost semnat în timpul reuniunii trilaterale a grupului de contact, cu participarea OSCE. Ulterior, Poroșenko a ordonat șefului Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei să pună capăt ostilităților în zona de conflict. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata