EBA insistă pentru represiunea băncilor care ignoră regulile UE privind diversitatea

68

Autoritatea Bancară Europeană dorește ca autoritățile de supraveghere din întreaga UE să reprime băncile și firmele de investiții care încalcă regulile privind promovarea diversității, după ce cercetările sale au arătat că mai mult de un sfert dintre firme încă ignoră cerințele introduse în 2014.

EBA, care scrie regulamentul impus de Banca Centrală Europeană și de autoritățile naționale de supraveghere, a declarat marți că 27% din aproape 800 de bănci și firme de investiții europene analizate încă nu au creat politicile de diversitate care au devenit o cerință legală de aproape un deceniu. în urmă.

Raportul EBA a evidențiat, de asemenea, progresul dureros de lent al băncilor și firmelor de investiții în îmbunătățirea diversității echipelor lor de conducere și a consiliilor de supraveghere, care rămân aproape 75% bărbați și continuă să plătească bărbații mai mult decât femeile pentru serviciile lor.

Raportul vine la aproape un deceniu după ce UE a creat cerințe legale care obligă băncile și alte companii de servicii financiare să se adreseze profilului în mare parte alb, masculin și de vârstă mijlocie al sălilor de consiliu și al comitetelor lor executive în urma crizei financiare.

Regulile au inclus o cerere ca toate companiile să stabilească o politică de diversitate pentru consiliile lor de conducere și ca firmele mai mari să stabilească obiective pentru îmbunătățirea diversității echipelor lor de conducere.

Adoptarea politicilor a fost mai bună în rândul instituțiilor mai mari, unde conformitatea a fost de 94% în rândul unui grup compus în principal din bănci mari. Dar EBA a criticat abordarea acelui grup de a stabili ținte obligatorii, aproape 40% s-au dovedit a fi stabilite obiective „foarte scăzute”, inclusiv unele care aspirau la o reprezentare feminină mai mică de 25%.

Descriind numărul de companii care încalcă regulile drept „pur și simplu inacceptabil”, Bernd Rummel, expert în politici la EBA, a declarat că autorul de reglementare din Paris va efectua un „exercițiu specific” pentru a vedea dacă supraveghetorii se ridică la înălțime.

ABE dorește ca aceștia să folosească competențele de supraveghere pentru a forța băncile și firmele de investiții să respecte regulile. Aceste opțiuni ar putea include cerințe mai mari de capital și restricții asupra afacerilor.

EBA susține că aplicarea standardelor nu numai că ar face firmele mai echitabile, ci și mai sigure prin combaterea gândirii de grup.

Rummel a spus că o discuție între consiliul de supraveghere european al ABE a sugerat că există „multă dorință” de a rezolva problema.

Supraveghetorii bancari au făcut deja respectarea regulilor de diversitate unul dintre elementele evaluărilor lor anuale de supraveghere. Dacă se constată că o bancă își încalcă în mod repetat obligațiile privind diversitatea, „atunci măsurile luate de supraveghetori vor deveni mai dificile”, a spus el.

EBA dorește, de asemenea, ca autoritățile de supraveghere să examineze dacă politicile de remunerare ale companiilor sunt „neutre din punct de vedere al genului” – așa cum prevede legislația UE. Analiza EBA a constatat că femeile director executiv au câștigat în medie cu 9,5% mai puțin decât colegii bărbați, chiar și excluzând salariul directorilor executivi. Femeile directori non-executivi au câștigat cu aproape 6% mai puțin.

Politicile UE promovează diversitatea genului, vârstei, formării educaționale și geografiei, dar activitatea de politici s-a concentrat în principal pe gen.

În general, EBA a constatat că femeile reprezentau 18% din directorii executivi ai băncilor și companiilor de investiții, în creștere față de 15% cu trei ani mai devreme, când datele includeau și Marea Britanie. „Efectul nu este imens”, a spus Rummel, detaliând modul în care numărul instituțiilor analizate a scăzut doar de la 834 la 791, deoarece atât Regatul Unit, cât și Norvegia au renunțat.

Reprezentarea femeilor în consiliile de supraveghere a crescut de la 22% la 26% în perioada 2018-21, în timp ce procentul femeilor directori executivi a crescut de la 8% la 11%.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online