Economia germană va reveni la nivelul din 2008 abia peste 2 ani

Economia germana, cea mai mare economie din Europa, va avea nevoie de cel putin doi ani pentru a reveni la nivelul de dinaintea crizei financiare globale, a declarat duminica (15 noiembrie 2009) noul ministru german al Economiei, Rainer Bruederle, informeaza AFP.

Datele statistice publicate zilele trecute arata ca economia germana este pe cale sa-si revina dupa cea mai grava recesiune din ultimele sase decenii, insa Brüderle a avertizat ca se asteapta in continuare la dificultati. ‘2010 nu va fi un an usor. Ma tem ca numarul de someri va creste semnificativ’, a declarat Rainer Bruederle intr-un interviu acordat publicatiei Bild am Sonntag. ‘Pentru a reveni la nivelul din 2008 vom avea nevoie de cel putin doi ani’, a apreciat Brüderle.

Potrivit cifrelor oficiale, in trimestrul al treilea al acestui an Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere de 0,7%, dupa o expansiune de 0,4% in trimestrul al doilea. Guvernul de la Berlin se astepata ca in 2010 economia germana sa inregistreze o crestere de 1,2%, dupa o contractie record de 5% in 2009, pe masura ce criza globala a afectat cerea pentru bunuri „made in Germany”. În plus, un raport al unui influent grup economisti avanseaza cifre si mai optimiste, prognozând o crestere economica de 1,6% in 2010.

Referindu-se la subiectul constructorului auto Opel, ministrul german al Economiei a reiterat pozitia guvernului de la Berlin conform caruia grupul american General Motors trebuie sa plateasca costurile restructurarii diviziei sale europene Opel, dupa ce GM a revenit asupra deciziei de a vinde Opel unui ofertant preferat de guvernul german.

‘Este sarcina firmei mama GM de a rezolva problemele subsidiarei Opel’, a declarat Rainer Bruederle, adaugând insa ca daca autoritatile regionale vor sa ajute Opel este decizia lor. Guvernul de la Berlin a oferit deja un credit punte de 1,5 miliarde de euro pentru a mentine Opel pe linia de plutire, insa cancelarul Angela Merkel a spus foarte clar ca banii vor trebui returnati.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata