Economia Regatului Unit are o problemă la Londra, dar nu este ceea ce crezi

63

În discursul popular și politic, Londra este adesea descrisă ca o lipitoare uriașă, care trage viața din restul Regatului Unit. Înghite banii, cheltuielile publice, cele mai bune locuri de muncă și talentul din alte orașe și orașe, creând nevoia de „nivelare”.

Dacă acest lucru a fost vreodată adevărat, nu ar putea fi o descriere mai proastă a tendințelor economice din Regatul Unit din ultimii 15 ani. Încă de la criza financiară globală, creșterea anuală a productivității la Londra de 0,2% a fost mai mică decât cea de 0,3% atinsă în restul Regatului Unit. Acest lucru contrastează cu deceniul dinainte de 2007, când capitalul a obținut câștiguri anuale de productivitate de 3,1 la sută, comparativ cu 1,7 la sută în alte părți.

Economia Marii Britanii are o problemă la Londra.

Prin urmare, economia Marii Britanii are o problemă la Londra. Este că capitalul nu mai crește producția și veniturile așa cum a făcut cândva. O nouă cercetare a centrului de cercetare Center for Cities arată că prăbușirea creșterii productivității din Londra reprezintă 42% din puzzle-ul global al productivității din Regatul Unit din 2007, chiar dacă găzduiește doar 15% din populație și reprezintă 25% din populație. productie economica.

În multe privințe, problema creșterii slabe a productivității în capitală reflectă singura constatare clară despre cauzele încetinirii creșterii în Regatul Unit de la criza financiară globală. A fost concentrat în sectoarele cele mai productive ale națiunii, cele mai bune companii și cele mai dinamice regiuni. Problema Londrei din Marea Britanie nu face parte dintr-o tendință mai largă, potrivit Centrului pentru orașe, și nu a fost replicată în orașe comparabile precum New York sau Paris.

Acest lucru contează pentru toată lumea din Marea Britanie.

Cu impozitare progresivă și venituri mai mari în capitală, slăbiciunea economică din Londra duce la servicii publice mai proaste în toată țara. Londonezii medii au plătit cu 4.519 lire sterline mai mult în impozit decât au primit în cheltuieli publice în 2019-20, în timp ce britanicii în ansamblu au primit o subvenție guvernamentală netă de 820 lire sterline. Dacă ești îngrijorat că ești pe o listă de așteptare a NHS în Leeds sau spargeri în Bradford, ar trebui să tragi pentru ca economia Londrei să fie mai puternică.

Centrul pentru orașe susține că politicile catastrofale de proprietate se află în centrul acestei noi slăbiciuni. Chiriile proprietăților comerciale au crescut fără părere de rău, chiar dacă productivitatea a stagnat, potențial strângerea banilor disponibili pentru investiții mai productive și creșterea cotei din economia Londrei dedicată administrării imobiliare. Costurile ridicate ale proprietății rezidențiale – atât chiriile, cât și prețurile caselor – fac orașul mai puțin atractiv pentru migranții cu productivitate ridicată.

Veniturile medii după costurile locuințelor nu sunt acum mai mari în Londra decât media din Regatul Unit. Așadar, este cu siguranță adevărat că oamenii pot părăsi capitala pentru a scăpa de costurile oribile ale locuințelor, chiar și pentru un loc de muncă cu productivitate scăzută și cu salarii mai proaste în altă parte în Marea Britanie.

Totuși, nu presupuneți că companiile cu productivitate ridicată vor face aceleași alegeri. Dacă atragerea personalului și chiriile comerciale îi obligă să se stabilească în afara Londrei, probabilitatea este că ei să aleagă Paris sau New York, mai degrabă decât Manchester sau Leeds, mai ales după Brexit. Fie că este vorba despre oameni sau companii descurajate de prețurile proprietăților din capitală, Marea Britanie pierde în ansamblu.

Soluțiile de politică constau în mod natural în reglementări de planificare mai simple și mai puțin restrictive, restricții mai liberale de imigrare pentru angajații cu înaltă calificare și competențe mai transferate pentru Londra pentru a-și îmbunătăți competitivitatea. Primarul, de exemplu, ar trebui să aibă competențe mai largi de a promova dezvoltările și de a ridica taxele pentru îmbunătățirea transportului și a altor servicii, așa cum se întâmplă în majoritatea celorlalte orașe mari la nivel internațional.

Dacă restul țării se opune, multe dintre aceste politici ar putea fi limitate la Londra ca un caz special care are importanță națională. Nu te înșela. Dacă Regatul Unit dorește să își mărească rata de creștere cu cea a altor țări, are nevoie ca Londra să tragă din nou cu toți cilindrii.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online