Economia Rusiei afectată de criza din Ucraina

Economia rusească s-a contractat în primele trei luni ale acestui an pe măsură ce incertitudinile cu privire la criza din Ucraina i-au determinat pe investitori să-și scoată banii din Rusia, a declarat miercuri ministrul rus al Economiei Alexei Ulyukayev, transmite AFP.

Aproximativ 70 de miliarde de dolari au ieșit din Rusia în primul trimestru al acestui an, mai mult decât pe ansamblul anului trecut, în timp ce Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a precizat Alexei Ulyukayev.

‘Fuga capitalului este cel mai îngrijorător lucru în prezent’, a declarat Alexei Ulyukayev în fața camerei inferioare a Parlamentului rus.

Oficialul menționat a subliniat că economia Rusiei este afectată de scăderea activității de investiții, nu numai în sectorul de stat dar și din partea companiilor private. În primele trei luni ale acestui an investițiile de capital au scăzut cu 4,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

‘Pe lângă factorii interni care stau la baza încetinirii ritmului de creștere, există în prezent o incertitudine mare pe piețele financiare globale, ieșiri mari de capital și lipsa de disponibilitate a investitorilor de a lua decizii de investiții în contextul mediului internațional dificil din ultimele două luni’, a spus Alexei Ulyukayev.

În primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 0,8%, sub estimările anterioare ale autorităților de la Moscova care mizau pe un avans de 2,5%, grație cheltuielilor de consum.

Criza din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru economia Rusiei, care se confruntă cu probleme fundamentale. Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieșirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an și ar provoca o contracție a PIB de 1,8%.

Săptămâna trecută, Guvernul rus și-a revizuit în jos estimările de creștere pentru 2014 până la un interval cuprins între 0,5 și 1,1%, față de un avans de 2,5% preconizat anterior, adăugând însă că cifrele ar putea fi revizuite în cazul impunerii unor sancțiuni occidentale mai severe.

SUA și Uniunea Europeană au catalogat anexarea Crimeei drept ilegală și au decis să înghețe activele și să introducă restricții de călătorie pentru o serie de oficiali din Rusia și Crimeea. Aceste decizii, precum și amenințarea unor sancțiuni mai dure dacă Moscova va interveni militar în estul Ucrainei, au condus la prăbușirea piețelor financiare rusești. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata