Ecuadorul evită socialismul cu alegerea surpriză a lui Guillermo Lasso

Bancherul ecuadorian Guillermo Lasso a câștigat în mod neașteptat președinția națiunii cu promisiunile de a reînvia o economie bătută de coronavirus, deoarece jurămintele rivalului său de a reveni la largimea socialistă nu au reușit să cucerească un electorat sceptic.
Lasso a obținut 52% din voturi în turul doi în urma unei campanii care a opus economia pieței libere cu planurile de asistență socială ale economistului Andres Arauz, o victorie ajutată probabil de o campanie de stricare a buletinelor de vot care a lăsat unul din șase voturi nule.

Președintele ales, în vârstă de 65 de ani, va trebui acum să găsească modalități de a declanșa o economie stagnată în timp ce folosește aceeași carte de joc pro-piață ca și președintele Lenin Moreno, care a susținut finanțele guvernamentale, dar s-a străduit să creeze locuri de muncă și nu a căutat realegere.

„O treime dintre ecuadorieni trăiesc în sărăcie și doar trei din 10 au acces la locuri de muncă”, a spus Lasso la un miting de campanie săptămâna trecută. „Acestea sunt două obiective care ar trebui să aducă 100% dintre liderii politici ecuadorieni la dialog”.
A treia campanie a lui Lasso pentru președinție s-a axat pe aducerea investițiilor străine pentru a crea locuri de muncă și pe extinderea investițiilor în sectorul agricol.

S-a diferit brusc de promisiunile lui Arauz de a distribui 1.000 de dolari unui milion de familii sărace și de a readuce țara la programele de asistență socială ale fostului președinte Rafael Correa, mentorul lui Arauz.

Lasso ar fi putut beneficia de o campanie de protest a liderului indigen Yaku Perez, care a cerut susținătorilor să voteze nul în semn de protest față de ceea ce el a numit fraudă electorală în primul tur din februarie.
Câștigarea alegerilor de la Lasso este un punct luminos rar pentru piețele emergente, care se luptă sub îngrijorări, cum ar fi discuțiile tensionate ale Argentinei cu Fondul Monetar Internațional și vânturile mai largi din cauza creșterii ratelor dobânzilor din SUA, care amenință să provoace o vânzare.

Prețurile obligațiunilor ecuadoriene au crescut anul trecut, după ce Arauz a spus că va revizui un acord de finanțare 2020 de 6,5 miliarde de dolari.

Lasso este văzut ca având o capacitate mai mare de a negocia cu FMI, dar a spus, de asemenea, că va împinge înapoi planurile FMI de creștere a impozitelor – ceea ce i-ar putea complica eforturile de a menține echilibrul contabil al guvernului.

Și orice revenire economică se va baza pe o restructurare a campaniei de vaccinare COVID-19 blocată din țară, care a fost afectată de acuzații de nepotism și de o ușă rotativă a miniștrilor sănătății care au demisionat sau au fost demiși.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata