Efectele benefice ale imigraţiei asupra economiei

Un studiu publicat în SUA arată efectele benefice ale imigraţiei asupra economiei americane într-un moment în care criza economică şi apropierea alegerilor readuc problema statutului imigranţilor în avanscena teatrului politic, informează AFP.

„Datele arată că imigranţii cresc capacitatea de producţie a economiei americane, stimulează investiţiile şi favorizează o specializare care, pe termen lung, sporeşte productivitatea”, conchide acest studiu publicat de filiala Rezervei federale (FED) din San Francisco în propriul periodic, „Economic Letter”.
„Conform lucrărilor de cercetare anterioare, nu există nicio dovadă că aceste efecte benefice au loc în detrimentul muncii persoanelor născute în SUA”, adaugă autorul, Giovanni Peri, profesor asociat la Universitatea din California, la Davis.

Peri afirmă că a studiat maniera sistematică în care imigranţii influenţează producţia totală, venitul pe angajat şi locurile de muncă pe termen scurt şi lung. Potrivit lui, rezultatele observaţiilor arată că economia absoarbe imigranţi sporind ocaziile locurilor de muncă mai degrabă decât împingându-i spre scoaterea persoanelor active născute în SUA.
În cursul lunii august, mai mulţi aleşi republicani în Congres au menţionat posibilitatea – pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale – de a reveni asupra unui aspect al celui de-al 14-lea amendament al Constituţiei care dispune ca orice copil născut pe teritoriul SUA este automat cetăţean american. Dar guvernul a respins categoric această idee.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata