“Efectul Hillary”, responsabil pentru creşterea numărului de femei ambasador în SUA

Dintre cei 182 de ambasadori acreditati la Washington, doar 25 sunt femei. Numarul este insa cel mai mare din istorie, iar cresterea acestuia, de la 5, la sfârsitul anilor “90, la 25 reprezinta o deschidere a unui domeniu considerat ca reprezentând un club exclusivist al barbatilor timp de mai bine de un secol, noteaza cotidianul american The Washington Post.

Potrivit publicatiei mentionate, unul dintre motivele-cheie pentru aceasta crestere ar fi ceea ce unii numesc “efectul Hillary”. “Hillary Clinton este atât de vizibila” ca secretar de stat, sustine Amelia Matos Sumbana, care tocmai a ajuns la Washington ca ambasador din Mozambic, adaugând: “Este mai usor pentru presedinti sa aleaga o femeie pentru Washington”.

Trei din ultimii patru secretari de stat – serviciul care primeste ambasadorii – au fost femei. Madeleine Albright a devenit primul secretar de stat in 1997. A urmat apoi Condoleezza Rice, care a ocupat postul intre 2005 si 2009.
Clinton, acum in al doilea an de mandat ca secretar de stat, este extrem de cunoscuta in strainatate din cauza rolului important jucat ca prima doamna si in cursa prezidentiala. De asemenea, ea este considerata de multi drept o promotoare la nivel international a drepturilor femeii.

Unsprezece dintre cei 25 de ambasadori la Washington sunt din Africa. Patru vin din natiunile din Caraibe. Celelalte provin din Bahrein, Olanda, Croatia, Kârgâzstan, Singapore, Oman, Columbia, India, Liechtenstein si Nauru, o insula de doar opt mile patrate din Pacific, cu o populatie de numai 14 milioane de locuitori.
Heng Chee Chan este ambasadoarea statului Singapore la Washington si diplomata cu cea mai mare experienta in acest post in capitala americana, fiind numita in functie in 1996.

La inceput, povesteste ea, oamenii asumau ca este barbat. Într-unul din cazuri, atunci când a fost rezervata o masa pe numele “Ambasadorului Chan” si a venit, i s-a spus ca “ambasadorul nu a venit inca”. Potrivit datelor furnizate de Departamentul de Stat, peste jumatate din noii recruti ai Ministerului american de Externe si 30% din sefii misiunilor diplomatice sunt in prezent femei, o situatie extrem de diferita de anii ’70, când femeile din minister trebuiau sa il paraseasca odata ce se casatoreau, regula care nu se aplica barbatilor.

Acest tip de gândire functioneaza insa in multe tari ale lumii. Cu toate acestea, pe masura ce US Foreign Service se indeparteaza de standardul angajatului “alb, barbat, absolvent de Yale”, si serviciile diplomatice din alte tari se diversifica.
Potrivit lui Susan Johnson, presedintele American Foreign Service Association, sporirea numarului de femei diplomati poate fi vazuta ca o schimbare a investitiilor din diplomatie spre aparare. “Este feminizarea relativa a diplomatiei un semn al declinului sau ca centru de putere si influenta?”, se intreaba ea.

Mai multi ambasadori femei au declarat ca aduc adesea o perspectiva diferita discutiilor comparativ cu omologii lor barbati si tind sa se concentreze asupra unor probleme cum ar fi saracia si lipsa scolarizarii in cazul fetelor.
În timp ce ambasadorii barbati sunt in mod obisnuit acompaniati de sotii in misiunile lor, femeile ambasador sunt de obicei singure. Din 8 femei ambasador intervievate, patru au declarat ca sunt divortate si patru ca sotii nu le insotesc la Washington din cauza propriilor slujbe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata