Eon din Germania avertizează asupra unui alt an de „criză” pentru sectorul energetic

47

Gigantul energetic german Eon a avertizat că anul următor va rămâne o perioadă de „criză” pentru sectorul energetic, în ciuda faptului că va avea rezultate mai bune decât cele așteptate pentru 2022.

Leonhard Birnbaum, directorul executiv al unuia dintre cei mai mari furnizori de energie din Europa, a avertizat să nu fie „amânat într-un fals sentiment de securitate” la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, care a provocat creșterea prețurilor la energie la nivel mondial și temeri de pene de curent.

Birnbaum a spus că, deși continentul a supraviețuit iernii și prețurile angro la gaz au scăzut, acesta „nu este încă un motiv pentru a suna clar”.

El a adăugat: „Prețurile sunt încă la niveluri pe care le-am fi considerat de neconceput cu doar câțiva ani în urmă. În plus, prețurile rămân volatile. Nimeni nu știe cum vor evolua prețurile în săptămânile și lunile următoare.”

Eon, care își cumpără energia de pe piața angro și nu a avut contracte directe cu furnizorii ruși, a raportat că câștigurile sale ajustate înainte de dobândă, impozite, depreciere și amortizare au crescut la 8,1 miliarde de euro în anul financiar 2022 – mai bine decât previziunile companiei. de la 7,6 miliarde de euro până la 7,8 miliarde de euro și cu 170 de milioane de euro mai mult decât anul precedent.

Acesta a spus că principalii factori ai rezultatelor mai bune decât cele așteptate au fost vremea relativ blândă, o „reducere semnificativă” a clienților.
scăderea în urma crizei din Ucraina, precum și economiile realizate prin sinergii.

Analiştii au spus că, pentru o companie care era vulnerabilă la fluctuaţiile preţurilor la energie la nivel global, Eon a avut noroc să evite o iarnă rece care ar fi putut-o forţa să cumpere volume mari de gaz la preţuri mari.

Birnbaum a spus că Eon, care are aproximativ 51 de milioane de clienți în toată Europa, își va extinde investițiile la 33 de miliarde de euro în perioada până în 2027, ca parte a eforturilor sale de a juca un rol în „avansarea și modelarea unei tranziții energetice accelerate în Europa”.

Dar el a avertizat factorii de decizie din Germania, care are obiective ambițioase de a extinde dramatic producția de energie regenerabilă și de a face țara neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045, că trebuie „în sfârșit să devină serioși” cu privire la eliminarea obstacolelor din calea tranziției.

El a cerut oficialilor să ia măsuri semnificative menite să „reducă birocrația și să pună capăt abordării parohiale a țării în ceea ce privește planificarea”, astfel încât companii precum Eon să poată reuși în eforturile lor de a revizui rețeaua energetică a țării.

Aproximativ 15% din sursele de energie regenerabilă din Europa – și două
treimi din Germania — sunt conectate la rețele operate de Eon.

Compania a spus că pentru a îndeplini obiectivele de energie regenerabilă în Germania ar trebui să-și dubleze cei 800.000 km de rețele de distribuție existente în țară până în 2030 – o provocare descrisă de Birnbaum ca fiind „enorme”.

Eon a mai spus că câștigurile din centrala sa nucleară vor fi investite în proiecte legate de tranziția energetică. Compania conduce unul dintre cele trei site-uri nucleare rămase din Germania.

Durata de viață a uzinei Isar 2, de lângă München, a fost prelungită ca urmare a crizei din Ucraina, deoarece Berlinul a încercat să-și reducă dramatic dependența de gazul rusesc.

Dar va fi offline în aprilie, ca parte a renunțării treptate a producției de energie nucleară a țării, care a fost anunțată ca răspuns la dezastrul de la Fukushima din Japonia din 2011.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online