Epava unei nave din secolul al XV-lea a fost găsită aproape intactă

Arheologi olandezi au anunţat descoperirea epavei deosebit de bine conservate a unei nave din secolul al XV-lea în apropierea portului Kampen din nordul ţării. Vasul a fost scos din apă şi va fi restaurat, relatează directmatin.fr.

Epava, care s-a dovedit a fi cea a unui cog — tip de vas comercial care a străbătut Mările Nordului şi Baltică în epoca medievală—, a fost găsită în apă, unde a stat între nisip şi mâl de peste 500 de ani, informează Sky News. Carcasa, aflată într-o remarcabilă stare de conservare, măsoară 20 de metri pe opt şi cântăreşte circa 40 de tone. Țintele metalice i-au permis să rămână aproape intactă după atâţia ani sub apă.

Pentru a scoate epava din mâl fără să o avarieze, arheologii au utilizat o structură metalică plasată în jurul vasului, pe care l-au ridicat cu ajutorul unui sistem de scripeţi controlat de calculator.

Ijsselkogge, epava botezată după delta în care a fost descoperită, se află în siguranţă, la Nieuw Land Heritage Centre din Lelystaf, unde va fi restaurată şi păstrată în condiţii adecvate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: EPA

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata