Epidemia de Ebola: OMS cere ca bolnavii să apeleze la îngrijiri încă de la primele simptome

Persoanele care suferă de febra Ebola trebuie să meargă la centrele de îngrijire la apariția primelor simptome, atrage atenția luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează AFP.

„Trebuie încetat cu transmiterea mesajului conform căruia nu există tratament. Cu cât bolnavii vor merge mai repede să se trateze în centre de îngrijire securizate, cu atât au mai multe șanse să fie salvați și să nu-i contamineze pe apropiații lor”, a precizat un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Potrivit acestuia, strategia organizației nu s-a schimbat de la apariția unui prim caz de Ebola în capitala statului Sierra Leone, Freetown, la două zile după înregistrarea unui prim caz la Lagos, capitala economică a Nigeriei și cel mai mare oraș din Africa (20 de milioane de locuitori).

„Strategia OMS este de a ataca epidemia la sursă, de a găsi persoanele care sunt bolnave în sate și de a le lua în grijă în centre securizate”, a spus el.

Strategia este aceeași în zona urbană și în zona rurală, diferența fiind că este mult mai ușor de a-i urmări pe oameni în sate, deoarece se deplasează mai puțin decât cei din orașe, a adăugat el.

Duminică, purtătorul de cuvânt a indicat că cele mai expuse două grupuri sunt apropiații bolnavului și personalul din spitale.

Conform OMS, până la 20 iulie fuseseră semnalate 1.093 de cazuri de Ebola, dintre care 660 mortale.

Bilanțul era de 454 de cazuri, dintre care 219 mortale, în Sierra Leone, 415, dintre care 314 mortale, în Guineea, și 223, dintre care 127 mortale, în Liberia.

S-au mai înregistrat decese și după 20 iulie, printre care cel al unui liberian la Lagos (primul caz semnalat în Nigeria) și cel al unei femei din Sierra Leone sâmbătă la Freetown (primul caz înregistrat în capitala acestui stat). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata