EPPO: De la contrabandă la sancțiuni

69

UE va trimite Ucrainei muniție de artilerie vitală în câteva săptămâni în cadrul unui nou program de rambursare gestionat de Bruxelles, potrivit oficialilor care lucrează la mai multe propuneri de creștere a producției de apărare a continentului.

În acest context, o ofertă din partea procurorului intern al UE pentru a conduce eforturile de a aborda marele cuvânt la modă: evaziunea sancțiunilor.

Există un nou participant în dezbaterea despre cine ar trebui să conducă eforturile UE de a opri eludarea sancțiunilor: Parchetul European de 20 de luni, scrie Alice Hancock.

UE a impus zece pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de când Moscova și-a lansat invadarea Ucrainei, dar pachetele recente s-au concentrat pe asigurarea respectării acestor sancțiuni.

Problema de a avea 27 de state membre cu autorități vamale și niveluri de aplicare diferite este că contrabandiştii pot merge cu ușurință la cumpărături pe forum pentru a găsi cele mai slabe verigi ale blocului.

 

„Suntem cel mai bun instrument disponibil în acest moment la nivel european și suntem singurii care pot face investigații în acest moment”, a declarat procurorul său șef Laura Kövesi pentru FT.

EPPO, care are un mandat de urmărire penală pentru infracțiunile transfrontaliere, are „o viziune de elicopter” asupra contrabandei în bloc, a spus ea. Anul trecut, a investigat 236 de cazuri de fraudă fără TVA, care implică de obicei contrabandă.

Dar pentru a se implica, competențele EPPO ar trebui extinse. În momentul de față, este responsabilă doar de combaterea utilizării abuzive a fondurilor UE (care în 2022 a dus la 14,1 miliarde de euro în daune estimate) și asta este „foarte departe de subiectul eludărilor”, a remarcat un diplomat al UE.

Kövesi a spus că a avut o „discuție teoretică” cu Comisia Europeană și că statele membre, inclusiv Germania, Franța și mai multe țări din Europa de Est, susțin ideea.

Țările de Jos și Finlanda au difuzat, de asemenea, documente care susțin un schimb mai mare de informații între statele membre cu privire la încălcarea sancțiunilor, deși niciuna nu a menționat în mod direct rolul EPPO. Kövesi nu a fost în legătură cu reprezentantul recent numit al UE pentru sancțiuni, David O’Sullivan.

Între timp, cei 217 de membri ai personalului EPPO sunt deja ocupați să combată infracțiunile financiare – nu în ultimul rând presupusa alocare inadecvată a contractelor de vaccin Covid de către președintele Comisiei Ursula von der Leyen și mai multe scandaluri de cheltuieli în Parlamentul European. Kövesi a spus că cazul contractelor de vaccin a fost „o investigație complexă” care ar putea dura „câteva luni” să se rezolve.

Ea a menționat, de asemenea, că, din cauza apariției schemelor de sprijin la nivel național și UE, lansate ca răspuns la pandemia de coronavirus, EPPO se așteaptă ca volumul de cazuri de infracțiuni financiare să se dubleze în acest an.

Acest lucru va cere statelor membre să aloce mai mulți investigatori pentru activitățile EPPO: „Este evident că trebuie să realizăm mai multe. Și cred că vom avea nevoie de mai multe resurse”, a spus Kövesi.

 

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online