Erdogan încearcă să salveze credibilitatea economică înainte de alegerile din Turcia

50

Refuzul fostului țar al economiei turce Mehmet Simsek de a se întoarce în politică a făcut ca partidul de guvernământ al președintelui Tayyip Erdogan să se chinuie să-și reconstruiască credibilitatea economică cu mai puțin de două luni înainte de alegerile de referință, spun persoane din interior și analiști.

Erdogan, care a condus Turcia timp de două decenii, dar se află în urma sondajelor de opinie înainte de votul din 14 mai, a făcut personal apel la Simsek să revină la guvern și să preia un rol de vârf, au declarat mai multe persoane familiarizate cu chestiunea.

Unii membri ai Partidului AK (AKP) doreau ca Simsek să susțină cel mai recent pivot retoric al partidului către politici de piață mai liberă, după ani de neortodoxie sub Erdogan, care a lovit moneda liră și a provocat inflația în creștere.

Dar, după o întâlnire de luni la sediul AKP, Simsek, foarte respectat de investitorii internaționali, a declarat pe Twitter că nu este interesat de „politica activă” după ce a demisionat din funcția de viceprim-ministru în 2018.

Cu toate acestea, el este gata să ofere orice tip de sprijin în zona sa, a adăugat el.

Separat, într-un interviu televizat de miercuri, Erdogan a minimizat semnificația întâlnirii cu Simsek, spunând că astfel de întâlniri sunt obișnuite. El a adăugat că Simsek a spus că va ajuta cu plăcere înaintea alegerilor.

Episodul arată dificultatea de a recupera un guvern ale cărui politici au declanșat o criză a costului vieții și au lăsat economia și piețele financiare puternic administrate de stat, spun analiștii și investitorii.

„Refuzul lui Simsek de a se alătura rândurilor nu este nici primul, nici ultimul indicator al scăderii sprijinului pentru guvern”, a declarat Ertan Aksoy, de la compania de sondaje Aksoy Research.

Purtătorul de cuvânt al AKP, Omer Celik, a declarat după întâlnire că Erdogan nu i-a oferit lui Simsek o detașare oficială, dar că „toate mecanismele și îndatoririle partidului” îi sunt deschise.

Un înalt oficial guvernamental a declarat pentru Reuters că AKP este oarecum divizat de unii membri care s-au opus întoarcerii lui Simsek și a descris rezultatul întâlnirii Erdogan drept „indezirabil”. Partidul ar putea avea nevoie acum să-și revizuiască platforma economică înainte de campania electorală, a adăugat el.

Un oficial AKP care nu a fost, de asemenea, autorizat să vorbească public, a spus că întoarcerea lui Simsek ar fi stimulat sondajele partidului. “Avem probleme în ceea ce privește imaginea economică chiar acum. Nu există nicio ceartă în acest sens”, a spus persoana, adăugând că sunt necesari noi pași.

Un alt oficial de partid a spus că manifestul său electoral revizuit ar putea include politici mai „echilibrate” sau „mixte”, mai degrabă decât abordarea ortodoxă a pieței libere pe care o căutaseră unii.

AKP a refuzat să comenteze dacă își revizuiește strategia economică înainte de vot. Simsek a refuzat să comenteze întâlnirea sa cu Erdogan.

Hotărârea lui Erdogan de a reduce ratele dobânzilor pentru a stimula creșterea economică a dus o inflație peste 85% anul trecut. Lira și-a pierdut 80% din valoare față de dolar în cinci ani, perioadă în care investitorii străini au fugit în mare măsură de marea piață emergentă.

Costul economic al cutremurelor devastatoare care au lovit sudul Turciei pe 6 februarie este estimat la aproximativ 104 miliarde de dolari, adăugând presiunilor asupra economiei.

Blocul de opoziție – care se angajează să retragă politicile economice ale lui Erdogan – a primit un impuls miercuri, când un mare partid pro-kurd a declarat că nu își va candida propriul candidat la președinție, crescând perspectivele că s-ar putea uni.

Două sondaje recente realizate de MAK și Turkiye Raporu îl arată pe opoziția opoziției, Kemal Kilicdaroglu, înaintea lui Erdogan cu între 4 și 9 puncte procentuale.

“AKP… este surprins și într-o stare de panică puternică. Apăsă toate butoanele în același timp”, a declarat marți Turhan Comez, consilier șef al liderului Partidului IYI de opoziție, Meral Aksener, la Halk TV.

Deși un „inamic” auto-descris al ratelor dobânzilor, Erdogan a susținut ocazional politicile de piață liberă în ultimii ani. Dar apoi și-a schimbat din nou tonul și a adoptat un model care prioritizează producția, exporturile și creditul ieftin.

Astfel de pivotări – inclusiv demiterea guvernatorului băncii centrale favorabile pieței, Naci Agbal, după doar patru luni în 2021 – i-au lăsat pe investitori profund sceptici.

Investitorii sunt „extrem de prudenți” cu privire la orice pivot al guvernului lui Erdogan, având în vedere „mai multe falsuri de cap din trecut”, a declarat Blaise Antin, șeful cercetării suverane din EM la managerul de active TCW din Los Angeles.

Polina Kurdyavko, șeful piețelor emergente și manager senior de portofoliu la BlueBay Asset Management, a declarat că provocarea economică „nu este ușor de rezolvat, indiferent de cine ajunge la putere și indiferent de politicile pe care le implementați”.

Sursa: Reuters

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online