ESA anunţă că sateliţii sistemului Galileo „sunt în stare bună” şi corect poziţionaţi faţă de Soare

Cei doi sateliți operaționali din sistemul european de navigație Galileo, lansați vinerea trecută din Guyana franceză, continuă să se afle pe altă orbită decât cea planificată inițial, dar sunt în stare bună și au început să-și desfășoare panourile solare, a informat marți Agenția Spațială Europeană (ESA) într-un comunicat de presă.

‘Procesul de desfășurare a panourilor solare, care rămăseseră închise la ambii sateliți, s-a realizat cu succes la primul satelit în cursul nopții de luni’, iar ‘în curând’ problema se va rezolva și la cel de-al doilea.

Aparatele se află ‘sub control’ de când s-au desprins de racheta lansatoare Soyuz, activitatea lor fiind coordonată de experții ESA de la centrul din localitatea germană Darmstadt și de firma germană OHB, care a construit sateliții, relatează EFE. Ambii sateliți sunt corect poziționați față de Soare.

În paralel, specialiștii încearcă să găsească cea mai bună metodă de exploatare a sateliților, cu toate că aceștia nu sunt pe orbita calculată anterior și ținând cont că ‘sateliții au o capacitate limitată de propulsie’, mai adaugă comunicatul ESA.

Cei doi sateliți — 5 și 6 ai sistemului Galileo — lansați vineri din Guayana franceză, cu o rachetă rusească Soyuz — au fost plasați pe o orbită situată la altitudinea de 17.000 de kilometri, în loc de 23.522 de kilometri, așa cum era prevăzut și de unde urmau să devină operaționali.

Această eroare de poziționare, care poate duce la o întârziere a programului Galileo, face obiectul unei anchete cerute de Comisia Europeană — principalul finanțator al proiectului—, care implică atât ESA, cât și compania Arianerspace, care a asigurat lansarea sateliților. Primele rezultate ale investigației vor fi prezentate la începutul lunii septembrie (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata