Este încă posibil ca săptămâna aceasta să se încheie un acord de Brexit

 Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a declarat marți că este încă posibil ca Blocul comunitar și Marea Britanie să ajungă săptămâna aceasta la un acord pe tema Brexit, deși este din ce în ce mai dificil ca acest scenariu să se producă, relatează cotidianul The Guardian.

Barnier, care a participat marți la o reuniune a miniștrilor pentru UE din statele membre, a declarat: „Îi voi informa pe miniştri UE27 (…) Negocierile au fost intense în cursul weekendului şi ieri (luni, n.red), deoarece, chiar dacă va fi mai dificil, din ce în ce mai dificil, încheierea unui acord încă posibilă săptămâna aceasta”.

„Evident, orice acord trebuie să funcţioneze pentru toată lumea, pentru întreaga Mare Britani și pentru toată Uniunea Europeană”, a adăugat Barnier.

Totuși, oficialii europeni sunt sceptici că un acord privind Brexit ar putea fi încheiat până la summitul UE care va avea loc săptămâna aceasta, astfel că se ia în calcul posibilitatea organizării unui summit de urgență înainte de finalul lunii octombrie.

Ministrul francez pentru UE, Amélie de Montchalin, a menționat posibilitatea prelungirii procesului Brexit după data de 31 octombrie, în cazul unei schimbări politice semnificative în Marea Britanie.

„Timpul singur nu este o soluție. Cu toate acestea, dacă în Marea Britanie are loc o schimbare politică semnificativă, atunci aceasta ar putea justifica o discuție cu privire la o prelungire, dacă ne este cerută”, a afirmat ministrul francez.

„O schimbare politică semnificativă este perspectiva unui scrutin, a unui referendum, ceva care să schimbe dinamica politică, astfel încât triunghiul dintre guvern, parlament și poporul britanic să se poată alinia ceva mai bine”, a completat Amélie de Montchalin.

Boris Johnson a adoptat inițial o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Însă, săptămâna trecută, premierul britanic și-a schimbat parțial abordarea privind chestiunea spinoasă a frontierei pe insula Irlanda, fapt ce a generat optimism în legătura cu posibilitatea încheierii rapide a unui acord pe tema Brexit.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata