Europa a fixat alegerile în Republica Moldova

Amestecul Europei în criza din Republica Moldova, care durează de peste un an, a adus rezultate, notează cotidianul rus Kommersant.

După întrevederea cu secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, reprezentanţii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), aflată la conducere în republică, au anunţat formula ieşirii din criză: în septembrie, în Republica Moldova se va desfăşura un referendum pe marginea modificării Constituţiei, cu scopul de a implementa alegeri prezidenţiale prin vot direct, iar peste 2 luni – alegeri parlamentare şi prezidenţiale.

Secretarul general al CoE a sosit la Chişinău cu un singur scop: să-l convingă pe preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu, să dizolve parlamentul şi să fixeze data alegerilor parlamentare anticipate. Acesta a fost principalul subiect pe care Thorbjorn Jagland l-a discutat cu liderii AIE, formată din patru partide. Înainte de aceasta, secretarul general al CoE s-a întâlnit cu Partidul Comuniştilor, care cerea alegeri parlamentare anticipate, însă nu dorea referendum.

Concluzia întrevederii cu Thorbjorn Jagland a fost făcută publică de Mihai Ghimpu. ‘În septembrie va avea loc un referendum în cadrul căruia se va pune problema modificării articolului 78 din Constituţie şi trecerea la alegeri prezidenţiale prin vot popular’, a anunţat Ghimpu, exprimându-şi convingerea că la referendum cetăţenii Republicii Moldova vor sprijini modificarea acestui articol.

‘Numeroasele sondaje de opinie arată că 80 la sută din populaţia ţării va sprijini această propunere. Nu ne îndoim de faptul că poporul va sprijini alegerile prin vot popular şi criza constituţională va putea fi depăşită’, a spus Ghimpu.
În cazul în care referendumul va trece, alegerile prezidenţiale şi parlamentare vor avea loc în noiembrie. ‘Vom putea să formăm, până la sfârşitul anului, noi organisme ale puterii de stat, iar preşedintele va conlucra cu majoritatea parlamentară ce va fi formată după alegeri’, a anunţat premierul Vlad Filat, care, subliniază Kommersant, se pronunţa de la bun început pentru o soluţie de compromis.

Criza politică din Republica Moldova a apărut după ce anul trecut parlamentul ţării eşuase de două ori în alegerea preşedintelui ţării. Actualii lideri ai republicii, precum şi cei europeni, erau îngrijoraţi de faptul că, în cazul desfăşurării de noi alegeri parlamentare fără modificarea Constituţiei, situaţia se va repeta şi nu se va reuşi depăşirea crizei politice. Formula găsită săptămâna aceasta permite evitarea unei noi crize.

În acest sens, Thorbjorn Jagland nu îşi ascunde satisfacţia. ‘CoE şi Comisia de la Veneţia sprijină această decizie, una extrem de importantă pentru viitorul republicii’. Criza politică din Republica Moldova trebuie să fie reglementată, iar ţara să trăiască după standardele UE‘, a declarat Thorbjorn Jagland.
Nemulţumit s-a declarat doar Partidul Comuniştilor. Potrivit deputatului comunist Vadim Mişin, decizia de a dizolva parlamentul după referendum este ilegală. ‘Inclusiv referendumul este o decizie greşită, pe care noi nu o sprijinim. El nu va scoate ţara din criză’, a spus Mişin, citat de Kommersant.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata