Europa are o criză bancară mai bună decât SUA

49

Europa a depus un efort curajos pentru a recapata coroana bancară pe care a deținut-o în cea mai mare parte a ultimului deceniu, dar în acest moment se pare că SUA au o înțelegere mai fermă a acesteia.

George Saravelos de la Deutsche Bank a trimis câteva grafice interesante despre cum se descurcă băncile americane și europene în acest moment. În ciuda deznodământului final dezordonat al plantelor faciale de ani de zile ale Credit Suisse, Europa arată încă mai bine.

Acțiunile băncilor europene le-au depășit în mod semnificativ pe cele din SUA în acest an, atât în ​​raliul de la începutul anului, vânzările ulterioare, cât și acum în revenire. Swap-urile credit-default sunt, de asemenea, semnificativ mai mici în cazul obligațiunilor băncilor europene.

O parte din acesta este doar punctul de plecare pe care l-a ales Saravelos (lucrurile ar arăta foarte diferit dacă ați folosi un interval de timp de 10 ani!), dar este și pentru că baza de depozite bancare europene pare mult mai stabilă.

„Acest lucru indică faptul că șocul din SUA este mai sistemic, mai larg și precedă volatilitatea din ultimele săptămâni”, argumentează Saravelos.

La aceasta am adăuga că băncile europene sunt, de asemenea, creditori relativ mult mai mari decât cei din SUA, deoarece piața obligațiunilor face mult mai mult din munca grea de pe acea parte a Atlanticului. Asta înseamnă că băncile europene sunt probabil mai expuse la datoria cu rată variabilă decât obligațiunile cu venit fix.

Saravelos susține că acesta este motivul pentru care Banca Centrală Europeană sună mult mai zgomotos decât Rezerva Federală în acest moment – impactul negativ al stresului financiar asupra condițiilor mai largi de creditare va fi mult mai mare în SUA decât în ​​Europa.

Asta sună corect pentru noi. Dar cei care urmăresc Europa de multă vreme vor ști că băncile continentului sunt pricepuți să găsească noi greble pe care să calce.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online