Europa dă prioritate relansării economice în pofida exploziei deficitelor

Reducerile importante de impozite anuntate in acest week-end de viitoarea coalitie guvernamentala din Germania, dupa o serie de programe similare in Italia si Suedia, confirma tendinta actuala din Europa: majoritatea tarilor vor inregistra o crestere a deficitelor si vor da prioritate relansarii economiei, transmite AFP.

Cancelarul Angela Merkel si noii sai aliati liberali au de gând sa adopte reduceri de taxe in valoare totala de 24 miliarde de euro in favoarea gospodariilor si companiilor, conform programului de guvernare pe urmatorii patru ani al noii coalitii. “Va trebui sa acceptam un grad de indatorare exceptional de ridicať care nu va fi redus decât dupa ce va fi depasita criza, a avertizat noul ministru desemnat al Finantelor, crestin-democratul Wolfgang Schaeuble.

Italia mizeaza si ea pe reducerea poverii fiscale pentru sprijinirea economiei, in contextul celei mai grave recesiuni cu care se confrunta Europa dupa cel de al doilea razboi mondial.

Prim-ministrul italian, Silvio Berlusconi, a anuntat joi, la mai putin de 5 luni de alegerile regionale, ca guvernul sau studiaza o posibila diminuare, si chiar o eliminare temporara, a taxei profesionale, raspunzând astfel la cererile patronatului. Potrivit presei din peninsula, initiativa premierului Berlusconi nu a fost apreciata si de ministrul Economiei, Giulio Tremonti, partizanul unei politici de rigoare bugetara, care ar fi amenintat ca demisioneaza.

Italia nu ar face decât sa urmeze exemplul adoptat deja de Franta unde presedintele Nicolas Sarkozy a eliminat taxa profesionala. Decizia lui Sarkozy va conduce la usurarea poverii fiscale pentru companii cu 11,7 miliarde euro in 2010 si cu 4,3 miliarde euro pe an in perioada urmatoare.
La rândul sau guvernul de centru-dreapta din Suedia, tara care asigura in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, se pregateste si el sa anunte noi scaderi de imp ozite pe venit in ideea de a stimula piata muncii.

Chiar daca este vorba de reduceri mai modeste (10 miliarde coroane sau 990 milioane euro) semnalul este insa clar.
Exista insa si tari din Europa care vor sa majoreze taxele. Guvernul socialist spaniol, confruntat cu o recesiune deosebit de severa, preconizeaza pentru anul viitor majorari de impozite in valoare de 11 miliarde de euro, printre care si o controversata majorarea a Taxei pe valoarea Adaugata (TVA), pentru a nu scapa de sub control deficitele.

Însa in majoritatea tarilor europene nu se pune in prezent problema derularii unor poltici de rigoare bugetara, in consecinta reducerea deficitelor si a datoriilor publice, umflate la niveluri enorme de criza economica, va mai astepta. La ora actuala trei sferturi din tarile membre UE au fost avertizate pentru depasirea limitei de deficit fixata in Pactul de stabilitate, respectiv 3% din Produsul Intern Brut.

Derapajul a inceput deja sa ingrijoreze Comisia Europeana, jandarmul bugetar al UE, si preocupa de asemenea si Banca Centrala Europeana, insarcinata sa vegheze asupra monedei euro, a carei credibilitate depinde de situatia bugetara a statelor care o utilizeaza. “Suntem in favoarea unei respectari stricte a Pactului de stabilitate”, a avertizat saptamâna aceasta presedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

Acesta a cerut tarilor UE, ca incepând din 2011, sa faca eforturi mai mari decât in prezent pentru reducerea deficitelor. Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor si ei ca tarile membre sa retraga masurile de relansare incepând din 2011 insa numai daca relansarea economica se va confirma, ceea ce lasa o anumita marja de manevra.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata