Europa îndrăznește să se redeschidă pe măsură ce se livrează 200 de milioane de doze de vaccin

51

Întrucât efortul său de vaccinare ajunge la o treime din adulți și infecțiile cu COVID-19 se diminuează, Europa începe să redeschidă orașele și plajele, ridicând speranța că sezonul vacanțelor din această vară poate fi salvat, înainte de a fi prea târziu.

Spaniolii entuziasmați care scandau „libertate” au dansat pe străzi, în timp ce o blocare COVID-19 s-a încheiat în cea mai mare parte a țării în weekend, în timp ce Grecia a redeschis plajele publice – cu șezlonguri care respectă distanța de siguranță.

Cu 200 de milioane de doze de vaccin livrate, Uniunea Europeană este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul de a inocula 70% din populația sa adultă până vara, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter.

Și, în Germania, un prim week-end cu soare de vară a ridicat spiritele după ce ministrul Sănătății, Jens Spahn, a declarat că al treilea val al pandemiei a fost în cele din urmă eliminat. Totuși, Spahn a avertizat: „Starea de spirit este mai bună decât realitatea”.

Incidența națională de șapte zile a cazurilor de COVID-19 rămâne ridicată, de 119 la 100.000 de persoane, a spus el. “Acest lucru face cu atât mai importantă menținerea vitezei campaniei de vaccinare.”

În întreaga UE, incidența de șapte zile a COVID-19 este de 185, potrivit Our World in Data. Acest lucru este mult mai mare decât în ​​țări precum Israelul cu 6, Marea Britanie (31) sau Statele Unite (123), toate acestea făcând progrese rapide mai devreme în încercările lor de vaccinare.
În Marea Britanie, comenzile timpurii și aprobarea vaccinurilor și decizia de a administra primele doze cât mai multor oameni au dus la reducerea infecțiilor și a deceselor mult mai repede.

Primul-ministru Boris Johnson era de așteptat să stabilească următoarea fază de relaxare a blocării în Anglia, dând undă verde „îmbrățișării prudente” și permițând pub-urilor să servească masa clienților în interior, după luni de măsuri stricte.

„Datele reflectă ceea ce știam deja – nu vom lăsa acest virus să ne învingă”, a spus Johnson înainte de un anunț oficial.

Livrările de vaccinuri au fost mai lente inițial în UE în cadrul strategiei sale de achiziții centralizate.

Acum, cu doze de la BioNTech / Pfizer și Moderna relativ abundente, vaccinările ca pondere a populației în Europa sunt în creștere, în timp ce țările care au făcut progrese timpurii văd încetiniri pe măsură ce întâmpină ezitare în rândul celor nevaccinați.

Aproximativ 31,6% dintre adulții din 30 de țări europene au primit o primă doză și 12% un regim complet cu două doze, a arătat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, COVID-19 Vaccine Tracker.

Franța se așteaptă să facă primele 20 de milioane de injecții până la jumătatea lunii mai și să atingă 30 de milioane până la mijlocul lunii iunie.

Odată cu scăderea ratelor de infecție și scăderea gradului de ocupare în unitățile de terapie intensivă a spitalelor, Franța intenționează să înceapă să-și relaxeze blocarea și să permită cafenelelor, barurilor și restaurantelor să ofere servicii în aer liber începând cu 19 mai.
Îmbunătățirea ofertei a oferit țărilor o mai mare libertate de a-și adapta strategiile în urma unor rapoarte de coagulare a sângelui foarte rare, dar uneori fatale, la persoanele care au primit focuri de la AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Germania a decis să pună cele două vaccinuri la dispoziția oricui le dorește, atâta timp cât au fost sfătuiți de un medic – o ofertă adresată adulților mai tineri care ar trebui să aștepte rândul lor.

Comisia pentru vaccinuri din Norvegia a făcut un apel similar luni, spunând că dozele AstraZeneca și J&J ar trebui puse la dispoziția voluntarilor. Unele regiuni italiene oferă, de asemenea, ambele vaccinuri persoanelor sub 60 de ani.

Având în vedere că unele guverne reduc decalajele dintre doze și planurile pentru un sistem digital „green pass” al UE în iunie, pentru ca turiștii să furnizeze dovezi ale vaccinării sau imunității, persoanele cooptate de luni de zile îndrăznesc, în cele din urmă, să facă planuri de vacanță.

“Ne fixăm speranțele în turism”, a spus Nikos Venieris, care administrează o plajă în Alimos, o suburbie a Atenei.

Turismul reprezintă aproximativ o cincime din economia și locurile de muncă ale Greciei, iar țara nu își poate permite o altă vară pierdută. Grecia ridică restricțiile impuse străinilor vaccinați începând cu 15 mai.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online